Zanimivosti

Najbolj plodna ženska na svetu: do 40. leta rodila 44 otrok

M. T. V.
13. 7. 2022, 07.00
Posodobljeno: 13. 7. 2022, 07.58
Deli članek:

Mariem Nabatanzi iz Ugande je po petkrat rodila četverčke in trojčke ter štirikrat dvojčke.

Facebook
Mariem Nabatanzi ima 38 otrok.

Uradni naziv najbolj plodne ženske na svetu ima Ugandka Mariem Nabatanzi, ki je rodila kar 44 otrok, od tega štirikrat dvojčke, petkrat trojčke, petkrat četverčke in le enkrat samo enega otroka. In to do svojega štiridesetega leta starosti! V rodni deželi 43-letnico kličejo kar Mama Uganda.

Mariem so starši pri dvanajstih letih prodali v zakon, kmalu zatem je zanosila in pri komaj trinajstih letih rodila prvega otroka. A potem so začeli prihajati dvojčki, trojčki in četverčki – in Mariem se je zazdelo, da z njo nekaj ni v redu. ob obisku zdravnika so ji diagnosticirali nenormalno velike jajčnike, ki so krivi za njeno hiperovulacijo, in ji povedali, da kontracepcijska sredstva pri njej ne bi delovala, pravzaprav so ji svetovali, da je zanjo bolje, da še naprej rojeva, sicer bo njeno zdravje ogroženo.

Facebook
Mama Uganda ves zaslužek porabi, da nahrani otroke.

Od štiriinštiridesetih otrok, ki jih je rodila, jih je umrlo šest. »Božja milost je, da mi je dal toliko otrok,« pravi Mariem. A potem, ko jo je leta 2016 zapustil mož in s sabo odnesel vse prihranke, njej pa seveda pustil vseh njunih 38 otrok, se je vseeno odločila, da si da prerezati jajcevode in s tem prepreči še kakšno morebitno nosečnost.

Življenje tako težke družine, sploh za mamo samohranilko, je zelo težko, živijo v skromni hiši sredi nasadov kave, Mariem pa poprime za vsako delo, da lahko nahrani vsa lačna usta in jim omogoči šolanje. Bila je že frizerka, nabirala je zdravilne rastline, kuhala gin, zbirala staro železo … A je ponosna na vse svoje otroke, nekateri so celo uspeli končati šolo in mami zdaj vračajo, kakor in kolikor lahko.