POSEBNA PRAVILA

V visokogorskih jezerih za namakanje do 3000 evrov kazni

Mare Koren
3. 7. 2022, 12.17
Deli članek:

Temperature, ki so se že junija dvignile nad trideset stopinj, so marsikoga pregnale iz vročega stanovanja, bodisi do slovenske obale, bližnjega jezera ali reke bodisi v hribe ... Slovenija se lahko pohvali s kar nekaj visokogorskimi jezeri, ki jih krasi kristalno čista voda, a je kopanje v njih strogo prepovedano.

Dreamstime
Zgornje Kriško jezero leži na višini 2158 metrov.
Vsa slovenska visokogorska jezera spadajo pod zaščito Triglavskega nacionalnega parka, kjer veljajo posebna pravila in kopanje v njih ni dovoljeno.

Slovenija kot izjemno majhna država brez dvoma premore marsikaj, tudi številne naravne znamenitosti, ki se uvrščajo na sezname najlepših, pogosto tudi neokrnjenih lepot. Mednje spadajo visokogorska jezera, ki s svojo smaragdno čisto vodo vabijo sprehajalce, da se v njih osvežijo. A ta ne spadajo na seznam mest, kjer se lahko osvežite. Kopanje je v njih prepovedano, doleti vas lahko celo kazen.

Slovenija premore 14 visokogorskih jezer

Obisk visokogorja v vročih poletnih mesecih kar kliče, saj so tam temperature precej znosnejše. Nikakor pa ne smemo pozabiti na lepoto krajev, ki jih pogosto spremljajo reke in jezera, zato mimoidočega pohodnika še kako zamika, da se v njih ohladi. Številni sicer ne oklevajo, toda takšno početje je kaznivo, prejmete lahko tudi kazen. V Sloveniji je 14 visokogorskih jezer, med katerimi je največje ledeniško Krnsko jezero. Najvišje jezero pri nas, Zgornje Kriško jezero, je na nadmorski višini 2158 metrov in ima okoli sto metrov premera. Večino leta je sicer prekrito z ledom, le ob koncu avgusta se občasno stopi.

Zakaj je kopanje prepovedano

Visokogorska jezera so precej majhna, vodotok pa nereden. Vzroki za prepoved so v majhnosti jezer, slabi pretočnosti, hitrem padanju ali naraščanju vodostaja, ekstremnih temperaturnih razmerah, ki precej hitro zanihajo kakovost jezerske vode. Številni se tega zaradi neznanja ne zavedajo. Drži tudi, da jezera niso označena z informativnimi tablami, ki nakazujejo prepoved. Vsa slovenska visokogorska jezera ležijo v zavarovanem območju Triglavskega narodnega parka, kjer veljajo drugačna pravila ravnanja. Tam kopanje ni dovoljeno in se obravnava kot prekršek, enako je tudi drugod po svetu. Z naših teles se v jezera in reke namreč sproščajo hranilne snovi, ki so glavni krivec za slabšanje stanja voda. Vsak posameznik z enim potopom v vodo sprosti približno miligram fosfatov, sprostijo se kreme, olja, dezodoranti, kar nedvomno vpliva na floro in favno.

Dreamstime
Slovenija premore številne naravne lepote, med njimi je tudi 14 visokogorskih jezer.