Zanimivosti

Že poznate kompostabilno svečo?

Oglasno sporočilo
23. 6. 2022, 08.43
Deli članek:

Sveča pod blagovno znamko ECOTERRA® je plod slovenskega znanja in je prva 100 odstotno kompostabilna sveča na svetu. Edina ima certifikat, da jo po uporabi lahko v celoti, torej tudi s pokrovom in držalom stenja, vržemo v rjav bio zabojnik ali v zeleni odrez.

Izdelek je prava revolucija v svečarstvu, za katerega se izjemno zanimajo tudi v tujini.

ECOTERRA® je nastajala več let. Začelo se je z idejo dr. Gašperja Gantarja, dekana Visoke šole za podjetništvo in izvedenca za ekološke vidike proizvodov, ki se je lotil raziskovanja materialov in določenih gabaritov, kako bi izdelek moral izgledati, da bi bil na koncu bio razgradljiv oziroma industrijsko kompostabilen - kar je končni dosežek sveče ECOTERRA®. 

Svečarstvo Jurkovič je na področju svečarstva izjemno viden proizvajalec ki je predvsem z vidika inovacij izjemno prodoren tudi v širši regiji. Zato ne preseneča, da je dr. Gantar kontaktiral prav njih. Ponudbo so takoj sprejeli, proizvod z lastnim znanjem dopolnili, ga razvili za proizvodnjo ter izpeljali tudi ob finančni podpori agencije Spirit.

Zaščiteno blagovno znamko ECOTERRA® si Svečarstvo Jurkovič, družinsko podjetje, ki obstaja že 42 let, deli z avstrijskimi partnerji. Sveča ima dve različici: 4D kot štiridnevna in 7D kot sedemdnevna. Pokrov je narejen iz biomase - iz plastike rastlinskega izvora. Bio škrobi so bili uporabljeni tako za lonček kot za pokrov. Iz gline oziroma zmesi raznih prsti zemlje pa je držalo za stenj, ploščica, ki je bila do zdaj obvezno kovinska.

Sveča ECOTERRA® izpolnjuje najzahtevnejšo,drugo stopnjo biorazgradljivosti, ki zahteva, da se izdelek po postopkih industrijskega kompostiranja v treh mesecih razgradi na delce, manjše od dveh milimetrov, in da se razpad nadaljuje.  

David Jurkovič

Pri Svečarstvu Jurkovič kar 80 odstotkov sveč izvozijo. Med drugim imajo zelo močne avstrijske partnerje, ki so pri projektu ECOTERRA® takoj angažirali tudi lastne strokovnjake in po strogih merilih tudi izvedli poskus industrijskega kompostiranja.Zdaj pripravljajo projekt z dunajskim centralnim pokopališčem, ki je največje na svetu! Ta predvideva vzpostavitev ločenega odlaganja sveč ECOTERRA®  in njihova ločena pot do industrijskega kompostiranja, s čemer bi rešili iz leta v leto večji del nezaželenih kupov odpadkov.

Pri nas v Sloveniji se je z letošnjim junijem pričela prodaja sveč ECOTERRA®  pri dveh največjih trgovcih v Sloveniji. Pričakujemo, da se jim bodo v kratkem pridružili tudi drugi trgovci.

Slovenski proizvod, sveča ECOTERRA®, je edini proizvod v tej branži, ki v svetovnem merilu postavlja povsem nove okoljske standarde!

Zaželjeno bi bilo, da se na to odzove tudi slovenski zakonodajalec s temeljito posodobitvijo Uredbe o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami, ob čemer pa bi moral končno prepoznati bistvene razlike med njimiin predvsem okoljsko škodljivost elektronskih sveč, ki jih je po trenutno veljavni zakonodaji zelo težko reciklirati.