Zanimivosti

Več kot 1500 dogodkov v evropski prestolnici kulture

Oglasno sporočilo
5. 5. 2022, 15.12
Posodobljeno: 9. 5. 2022, 09.23
Deli članek:

Vsako leto v pomladnih in poletnih mesecih čudovito mesto Novi Sad popolno zaživi z neverjetno ponudbo dogajanja. V tem času se zvrstijo različni kulturni, športni in umetniški dogodki ter festivali za vse starostne skupine in različne obiskovalce. Letošnje leto je programsko še bolj bogato, saj so kot evropska prestolnica kulture, pripravili več kot 1500 dogodkov. V nadaljevanju predstavljamo le košček idej, kako doživeti Novi Sad, ki navdušuje številne obiskovalce iz različnih koncev sveta.

Planinski maraton na Fruški gori

Ste vedeli, da mednarodni planinski maraton na Fruški gori velja za enega najstarejših maratonov v Evropi, ki  neprekinjeno poteka že več kot štiri desetletja? Maraton s 15 progami bo potekal 7. in 8. maja. Vse proge se nahajajo v hribovitem gozdnem pasu Fruške gore, 10 kilometrov od Novega Sada. Pet tekmovalnih prog je certificiranih s strani ITRA (International Trail Running Association) in UTMB- ja, preostalih deset poti pa je namenjenih rekreativcem in ozaveščanju zdravega načina življenja. Vsako leto se dogodka udeleži več kot deset tisoč tekmovalcev in rekreativcev.

Zbirka Jovanke Broz

V galeriji Matice srbske boste od 18. maja do 30. junija, lahko občudovali zbirko slik, ki so krasile bilvalne prostore prve dame Jugoslavije. Raznolikost tem in motivov avtorjev slik govori o intimnem svetu Jovanke Broz, o njenem okusu in pa tudi o času socialistične Jugoslavije.

"Tour de Fruška" – gorsko kolesarjenje

Če ste ljubitelj kolesarjenja v naravi, obožujete gurmanske specialitete in se radi sprostite ob dobri glasbi, nikakor ne smete zamuditi tridnevne prireditve, ki bo potekala od 20. do 22. maja  na najvišji vojvodinski gori Fruški gori. Športni del bo obsegal rekreativni MTB maraton, VN Vrdnik E-bike, dirke Eliminator, Trail in dirko Gas Gas za mlajše udeležence. Spremljevalni program vključuje nočni bazar, kjer bodo svoje izdelke razstavili številni domači pridelovalci hrane, obrtniki in vinogradniki. Obiskovalci bodo imeli tudi možnost poskusiti gastronomske specialitete in se udeležiti predstavitve kulturnih dogodkov in znamenitosti Vojvodine.

Festival salse Cubanero

Če se ne morete upreti ritmom kubanske glasbe potem ne smete zamuditi "Cubanero Salsa Festivala", ki je eden največjih in najbolj prepoznavnih salsa festivalov v tem delu Evrope. Program vključuje pestro plesno in glasbeno dogajanje, delavnice, koncerte in nastope na večih lokacijah v mestu in glavnih mestnih trgih. Organizirane so tudi brezplačne plesne delavnice salse, kjer se lahko obiskovalci naučijo osnovnih korakov salse in se učijo od najboljših učiteljev. V času festivala, med 26 in 29. majem, se bo celotna ulica v središču mesta tako spremenila v majhno Havano, kjer se štiri dni druži, igra, poje in pleše, kot se to počne na ulicah kubanske prestolnice.

Mednarodni kmetijski sejem

Če ste kmetovalec in vas zanima kaj vse novega se dogaja na področju kmetijske dejavnosti potem le obiščite sejemski kmetijski dogodek v Srbiji, ki je eden največjih v Evropi. Tu se srečajo najpomembnejša podjetja v agroindustriji, kmetijski proizvodnji, mehanizaciji, pa tudi najboljša v živinoreji. Je prestižno mesto za razvoj agrobiznisa.

Zmajeve otroške igre

V okviru zmajevih otroških iger bodo otroci in mladina spoznali vse zvrsti likovnega ustvarjanja in našli nove navdihe ustvarjanja. Zabavali se bodo tudi ob gledaliških predstavah, spoznavali književnost in si ogledali glasbene predstave. Festival otroške ustvarjalnosti velja za najstarejši festival v Evropi in bo v starem mestnem jedru potekal med 6. in 12. junijem.

Fotografski natečaj z bogatimi nagradami 

Turistična organizacija mesta Novi Sad vam letos ponuja priložnost, da z vašo fotografijo, kako ste vi začutili Novi Sad sodelujete v nagradnem natečaju »Občuti duh Novega Sada«,ki bo potekal od 10. maja do 10. avgusta. Sponzorji bodo izbrali najlepše spomladanske in poletne fotografije. Zlata sponzorja sta "Dr. Techno" in "Samsung", glavna nagrada pa bo telefon Samsung A53. Več informacij najdete na njihovi spletni strani ali družbenih omrežjih.

Interfest – vinarski dogodek

Za vinarske sladokusce bo med 16 in 18. junijem na Trgu svobode potekal prav poseben doodek na katerem boste spoznali vinsko kulturo in vinske izdelke s področja Srbije in Vojvodine. Sodelovalo bo preko 100 vinskih hiš iz različnih držav. Poleg razstav in degustacij vin Interfest vključuje tudi strokovna predavanja, promocije s področja pridelave vina in kulturno-zabavni program.

Kulinarične dobrote

Če radi okušate lokalne specialitete vas v okolici Novega Sada pričakujejo 'salaš' kmetije in vinske poti s pristnimi pojedinami v objemu narave. Med tradicionalne vojvodinske jedi sodijo fazanova juha, petelinji paprikaš, gibanica z makom in krompirjeva pita. Hrana je kakovostna, okusna in poceni. Po sveže lokalne sestavine se podajte na tržnice.

Večkrat nagrajeni glasbeni festival EXIT

Festivalsko dogajanje se bo letos že 21. odvijal na eni najboljših lokacij na svetu - znotraj Petrovaradinske trdnjave, v terminu od 7. do 10. julija. Na več kot 40 odrih bo nastopalo več kot 1000 izvajalcev. Tudi letos bodo gostili zveneča imena svetovne glasbene scene kot so: Calvin Harris, Nick Cave & the Bad Seeds, Iggy Azalea, Afrojack, Boris Brejcha, James Arthur, Jax Jones, Maceo Plex, Anna b2b Sama' Abdulhadi, Sepultura in drugi.  

52 vikendov v Novem Sadu

Preživeti vikend v Novem Sadu je odlična ideja za oddih po delovnem tednu. V rubriki "52 vikendov v Novem Sadu" je Turistična organizacija Novi Sad izpostavila 64 predlogov, kako kvalitetno spoznati in bolje raziskati novosadsko okolico. Predlogi za ogled turističnih znamenitosti so razvrščeni po mesecih, vsak pa si lahko sam izbere in prilagodi, katere turistične znamenitosti bo obiskal. Tako si lahko ogledate 16 samostanov na Fruški Gori, znamenito Petrovaradinsko trdnjavo, muzeje z bogato zgodovino in kulturo, galerije, festivale, podzemne vojaške galerije, kmetije in druge arhitekturne objekte.

Med obiskom v Novem Sadu obiščite info center Turistične organizacije Mesta Novi Sad na Trgu svobode ali pri Železniški postaji in prevzemite brezplačne brošure.

Podroben program in ostale informacije v zvezi z dogodki v času naziva Evropske prestolnice kulture najdete tudi na koledarju dogodkov.