Zanimivosti

Pomlad v kulturni prestolnici Evrope

Oglasno sporočilo
19. 4. 2022, 11.01
Posodobljeno: 19. 4. 2022, 14.50
Deli članek:

Povsem naravno je, da prebudi pomlad v vseh nas novo energijo, polet, veselje.

Aleksandar Milutnović

Če pa to  veselje dopolnjujejo dišeči oblaki fruškogorskih lip, sončni odsev na gladini Donave, sprevodi v okviru festivala  Zmajevih otroških iger ali valovi ploskanja, ki se slišijo na Sterijinem pozorju, je potem takem to najboljša pomlad, ki si jo lahko  privoščite. To je edinstvena in zmeraj drugačna, novosadska pomlad.

Med letom 2022, ko je Novi Sad kulturna prestolnica Evrope, nas pričakujejo številni dogodki, razstave, programi, pred vsem pa festivali. V času spomladanskega programskega loka z nazivom Prihodnost Evrope,  svojo pozornost posvetite številnim programom za mlade, kot so „Odraščanje v Mestu kulture“, zanimivim razstavam, gledališkim  gostovanjem, cirkuškim točkam.

Letošnji znanilci pomladi so „pritekli“ v Novi Sad z Novosadskim polmaratonom, medtem pa se bodo  drugi razkazali po modni pisti „Serbia Fashion Week“-a in na gledaliških deskah Sterijinega pozorja, obšli bodo nekaj novosadskih nočnih bazarjev, obiskali bodo največji sejemski dogodek v Srbiji – Kmetijski sejem in se bodo lahko preizkusili v kolesarski dirki za rekreativce na prvem „Tour De Fruška“ tekmovanju, ali pa na gorskem maratonu na Fruški gori.

Aleksandar Milutnović

Pomlad se v Novom Sadu tradicionalno sklene s festivalskim veselim sprevodom malčkov v okviru Zmajevih otroških iger, medtem ko v poletje tradicionalno vstopimo  s kozarcem vina in ob zvokih  jazza, in sicer na Trgu svobode v času trajanja „Interfesta“.

In ko se očarani z dišavami fruškogorskih lip, polni festivalskega veselega vzdušja, odločimo za obisk na nekem izmed številnih salašev, čard ali restavracij, ki naj bodo točke naše kratkotrajne ločitve od Novega Sada, pokušajte neke izmed najboljših specialitet iz salašev, kot je „Popajeva solata“, sveža zelenjava, sveži sir in vse tisto, kar krasi spomladansko mizo.

To je lahko edinstvena priložnost poskusiti kakšnega izmed fruškogorskih vin, kot so: sila, neoplanta, slankamenka, merlo, portugizer, ausbruh in bermet pa sta posebej zanimivi vinski  sorti za ljubitelje desertnih vin.

Po povratku v Novi Sad, obiščite info center Turistične organizacije Mesta Novi Sad na Trgu svobode ali pri Železniški postaji, prevzemite neko izmed številnih brezplačnih brošur in se podajte v svojo novo avanturo skozi to šarmantno vojvodinsko varoš ter si ob naših  prijateljskih sugestijah oblikujte svoj spomladanski vikend v Novem Sadu in okolici.

Turistična organizacija Novi Sad

Dragan Kurucić