Ptičja hrana

Ponudimo jim zrnje, orehe, jabolka in rozine

Mare Koren
15. 12. 2021, 21.34
Deli članek:

Zima divjim živalim ne prizanaša, zlasti ne pticam, ki hrano težje najdejo. Zato jim na pomoč priskočimo mi, a pri tem ne pozabite, da vsaka hrana ni primerna zanje.

Profimedia
Da bodo tudi ptice čez zimo preskrbljene s hrano.

Ptice hranimo zato, da jim pomagamo prebroditi zimo, ko je hrane v naravi zanje malo, same pa je potrebujejo precej. Hranjenje ptic je tudi najbolj enostavna možnost za njihovo opazovanje in eden izmed načinov za razvoj odnosa z njimi. Še posebno je hranjenje zanimivo otrokom, ki tako razvijajo odnos do živali pa tudi narave.

Ponudimo jim semena

Kot verjetno veste, kruhove drobtine niso prava izbira za ptice. Nič pa ne bo narobe, če jim postrežete zrnje. Tudi na trgovinskih policah boste v tem času našli skrbno pripravljene mošnjičke oziroma vrečke s semeni. Običajno so v mešanicah sončnična semena, proso, semena konoplje, oves in pšenica. To hrano obožujejo zlasti čižki, vrabci, dleski, ščinkavci, sinice, brglezi, detli, grlice in nekateri drugi.

Friedrich Strauss
Dragoceni okras: ptičja krmilnica, zvrhano polna dobrot za lačne kljune.

Žir, orehi, lešniki

Ptice se bodo pozimi razveselile tudi v jeseni nabranega bukovega žira ali posušenih bučnih semen. Prav tako lahko nastavite neoluščene orehe in lešnike, ki se jih bo razveselil predvsem detel. Teh nam ni treba dajati v krmilnice, temveč jih nasujemo po tleh, ob drevesu, saj gre za nekoliko večje ptice.

Jabolka, rozine …

Če želite razveseliti taščico, kosa in brinovke, jim lahko nastavite jabolka in rozine, pa tudi ovsenih kosmičev se bodo razveselili. Prav tako jim lahko ponudite plodove gloga, mokovca, jerebike, črnega trna ali rumenega drena, ki ste jih nabrali in posušili jeseni.

Neželeni učinki

Hranjenje ptic zahteva nekaj skrbnosti in odgovornosti. Po vsakem hranjenju oziroma dodajanju semen krmilnice dobro očistite in hrano nasujte v zmernih količinah. Tako boste  zmanjšali neželene posledice, kot so različni patogeni, zaradi možnosti prenosa povzročiteljev bolezni med pticami. Ptic nikoli ne hranimo z ostanki človeške hrane, posebno ne s tisto, ki je bila kuhana in začinjena.