redno odvajanje

Da preprečite zaprtost, pojejte dovolj vlaknin

Tea Dečman
5. 12. 2021, 20.50
Deli članek:

Osebam, ki nimajo težav z odvajanjem blata, se zdi urejena prebava skorajda samoumevna. Toda če pride obdobje, ko se pojavijo težave z zaprtjem, hitro ugotovite, kako dragoceno je redno odvajanje blata.

Dreamstime
Poskrbite, da bo na jedilniku veliko vlaknin – sadja, zelenjave, polnovrednih žit in stročnic.
Za osebe, ki imajo težave z odvajanjem blata, je lahko zelo koristno pogostejše uživanje juh in zmešančkov. S tem namreč povečate tako vnos tekočine kot vlaknin, kar sta, kot omenjeno, dva temeljna vidika za odvajanje blata brez težav. 

To vam namreč omogoča, da se počutite precej bolj lahkotno in bolj zdravo. Če ste začeli tudi vi opažati, da vaše odvajanje blata ni več tako redno, kot je bilo nekoč, to ni nujno razlog za paniko. Če ne gre za resnejšo obliko težave, namreč pogosto zaležejo določene relativno majhne spremembe oziroma naravne metode.

Ne jejte tik pred spanjem

Večina živil potrebuje kar nekaj časa, da se v celoti prebavi. Med spanjem se delovanje našega prebavnega sistema seveda upočasni, zato odpadne snovi zjutraj najverjetneje še ne bodo pripravljene na izločanje. Če je torej možno, se izogibajte večerji neposredno pred odhodom v posteljo. Raje jo pojejte vsaj nekaj ur prej, da bodo imela vaša prebavila dovolj časa za predelavo.

Vnos vlaknin

Za redno odvajanje blata je nedvomno izjemno pomemben zadosten vnos vlaknin. Poskrbite torej, da bo na vašem jedilniku veliko sadja in zelenjave pa tudi polnovrednih žit in stročnic. Poleg tega so lahko dober vir vlaknin tudi različna semena.

Magnezijev citrat

Med minerali je lahko še posebej koristen magnezij, predvsem v obliki magnezijevega citrata, ki pomaga sprostiti vaše črevesje in ki nekoliko zmehča blato, zato bo odvajanje precej lažje. Pazite le, da s količino ne boste pretiravali, saj so lahko odvajalni učinki zelo močni.

Čepenje med odvajanjem blata

Čepeč položaj lahko bistveno olajša odvajanje blata oziroma popolno praznjenje črevesja – podobno kot lahko na primer olajša porod. Med čepenjem se namreč analna zapiralka lažje sprosti, zato je ta položaj precej bolj priporočljiv od sedenja. Toda ker sodobne straniščne školjke niso najbolj pripravne za preizkušanje tega položaja, je priporočljivo, da si priskrbite posebno pručko ali podoben pripomoček, ki poskrbi za to, da se vsaj približate čepenju.

Indijski trpotec

Pametno je dati priložnost še indijskemu trpotcu, saj gre za izjemen vir vlaknin, ki lahko absorbira ogromno tekočine in ki poskrbi, da se začnejo stvari v vašem črevesju premikati v pravo smer. Pri izrazitih težavah z »leno prebavo« je priporočljivo, da postane indijski trpotec del vaše redne prehrane.