TRIKI ZA VLAŽENJE

Je tudi v vašem domu močno presuh zrak?

Mare Koren
5. 12. 2021, 16.13
Deli članek:

Sneg je v minulih dneh presenetil že večji del Slovenije, kar pomeni, da zima že veselo trka na vrata. A s seboj prinaša tudi številne prehlade, kašelj in suho kožo. Zunanji hladen zrak kožo močno draži, suh zrak v prostorih pa številnim povzroča težave. A vlažnost v prostoru lahko spremenite. Veste, kako?

Shutterstock
Suh zrak privede do številnih težav, kot so suhe in razdražene oči, pokanje ustnic in suha koža. kašelj, bolezen: Suh zrak povzroča kihanje, kašelj, draženje oči in razpokano kožo.

Suh in hladen zrak številnim povzročata težave. Razpokane roke, suhe ustnice, razpokana koža, draženje v nosu, kašelj … To so le nekateri simptomi, ki jih povzroča suh zrak. Od tegob se lahko poslovite s pomočjo ustrezne vlažnosti v prostoru, pri čemer vam ni treba zapraviti veliko denarja. Improvizirane vlažilnike zraka lahko pripravite sami in tako olajšate marsikatero tegobo.

Vlažilniki zraka

Arhiv
Omislite si vlažilnik zraka, a ne pozabite na dosledno čiščenje.

V hladnih dneh prostore ogrevamo, da bi bilo bivanje čim prijetnejše, a moramo vedeti tudi, kdaj prenehati. Najboljši način, da ohranjamo primerno vlažnost zraka, je z vlažilniki zraka, saj bodo olajšali bivanje in preprečili številne bolezni. Uporabite jih, da dosežete optimalno raven vlage v prostoru, a bodite pozorni pri uporabi. Optimalna vlažnost prostora naj se giblje med 40 in 60 odstotki. Pri uporabi vlažilnikov pa nikar ne pozabite na redno čiščenje in vzdrževanje. Sicer se razvijejo mikroorganizmi in pridejo v stik z zrakom, ki ga dihate. To lahko povzroči številne težave v dihalnih poteh. Zato vodo v vlažilniku zamenjajte vsak dan, prav tako redno čistite cevke, po katerih potuje para oziroma vlaga. Odlični so tudi ionizatorji zraka, saj čistijo zrak tako, da proizvajajo negativne ione – anione, ki pozitivno vplivajo na naše počutje. S tem se izničijo pozitivni ioni, kot so prah, virusi in bakterije.

Eterično olje

Eterično olje dela čudeže. V dom boste vnesli prijeten vonj in zagotovili zadostno količino vlage. V posodice nalijte vodo, dodajte nekaj kapljic eteričnega olja ter jih postavite na radiator. Uporabite lahko tudi izparilnike. Ti bodo prostor napolnili s prijetnim vonjem. Uporabite lahko eterično olje pomaranče ali limone. Če imate težave z dihalnimi potmi, je primerno eterično olje evkaliptusa, čajevca ali mete. Če pa želite stimulirati um, izberite vonj borovca ali sivke. Uporabite lahko tudi lupine pomaranče, mandarine ali limone. Če želite pričarati božično vzdušje, dodajte nekaj nageljnovih žbic ali cimeta.