Letošnje rekordno število strokovnjakov za ustno zdravje – za sodelovanje se jih je prijavilo več kot 1.100 – si bo v času trajanja akcije prizadevalo svoje paciente poučiti o pomenu zdravih dlesni, ki so temelj ustnega zdravja. Za popolnoma čiste zobe in s tem zdrave dlesni je namreč ob majhni, mehki in gosti zobni ščetki nujna uporaba ustrezno izbranih medzobnih ščetk, ki pri večini posameznikov, kot ugotavljajo strokovnjaki, še zmeraj niso del vsakodnevne ustne higiene.

Ustno zdravje tesno povezano z zdravjem celega telesa

»Cilj akcije je v sodelovanju s strokovnjaki informacijo o pomenu zdravih dlesni predati čim več posameznikom. Ugotavljamo namreč, da veliko ljudi še zmeraj nima ustreznega znanja in veščin, kako izbrati ustrezne pripomočke za vzdrževanje ustnega zdravja in kako jih pravilno uporabljati. Zato tudi ne preseneča podatek, da se več kot 90 % Slovencev sooča s krvavenjem dlesni, ki je posledica slabe ustne higiene. Če posameznik krvavenju dlesni ne posveča pozornosti, težava napreduje v parodontalno bolezen. To pa še ni vse. Dejstvo je, da je ustno zdravje povezano z zdravjem celega telesa, zato je problematika veliko širša,« pravi Katarina Petrović, vodja projekta Mesec zdravih dlesni.

»Raziskave v zadnjih desetletjih kažejo vse večjo povezavo med stanjem v ustni votlini in sistemskimi obolenji. Ugotovljena je predvsem povezava s sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi obolenji. Nekatere raziskave kažejo, da napredovala parodontalna bolezen nosečnice lahko vpliva na prezgodnji porod otroka in na nižjo porodno težo. Dokazana je tudi povezava z osteoporozo,« razlaga Romana Mance Kristan, dr. dent. med., spec. parodontologije.

Priloga 5_fotografija_CPS prime

Ni vseeno, kaj izberemo

Za vsakodnevno ustno higieno je ob majhni, mehki in gosti zobni ščetki nujna uporaba ustrezno izbranih medzobnih ščetk. Romana Mance Kristan, dr. dent. med., spec. parodontologije, iz izkušenj pove: »Primerjava odstranjevanja zobnih oblog samo s ščetkanjem ali z dodatno uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke kaže, da zobna nitka in medzobna ščetka medzobni prostor očistita bolje kot sama ščetka. Če pa primerjamo zobno nitko in medzobno ščetko, ugotovimo, da je po uporabi medzobnih ščetk v medzobnih prostorih manj zobnih oblog, manj je krvavitev ob sondiranju, dolgoročno se bolj zmanjšajo globine sondiranja in posledično je manj vnetja,« in dodaja: »Zaradi vsega opisanega je pomembno, da poleg ščetkanja postane naša dnevna rutina tudi čiščenje medzobnih prostorov.«

Posledice neočiščenih zobnih oblog, predvsem v medzobnem prostoru, se kažejo na različne načine. Zobni kamen je v celoti posledica nenatančnega ščetkanja, zadah je v 90 odstotkih posledica slabe ustne higiene, enako je s kariesom, ki pri odraslih pogosto nastane v medzobnem prostoru. Neočiščeni medzobni prostori povzročijo tudi vnetje dlesni, ki se najpogosteje kaže kot krvavenje, slednje lahko napreduje v parodontalno bolezen kar vpliva tudi na zdravje celega telesa.

Akcija Mesec zdravih dlesni poteka vsako leto med 15. oktobrom in 15. novembrom.

Priloga 7_ilustracija_medzobne ščetke_premajhna_ustrezna_prečni prerez