Zanimivosti

Kako odpraviti smrad, ko sta kuhinja in dnevna isti prostor?

Oglasno sporočilo
25. 10. 2021, 10.15
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 10.25
Deli članek:

Moderni tlorisi naših stanovanjskih objektov so zelo naklonjeni odprtim prostorom, ki se razprostirajo na več 10 kvadratnih metrih - in najbolj tipično združujejo kuhinjo, jedilnico in v številnih primerih še dnevni prostor. S tem sicer res pridobimo veliko odprtega, svetlega prostora, ampak hkrati si ustvarimo tudi problem s prezračevanjem.

Minka: "Odkar imamo kuhinjo in dnevno skupaj, se izogibam čebuli!"

Pogovarjali smo se z Minko (37) iz Maribora, ki je pred petimi leti obnavljala hišo svojih staršev, ki jo je podedovala. "Takrat so bile gradnje popolnoma drugačne," pravi. "Prostori so bili majhni in bilo jih je cel kup, zato smo se odločili, da kar nekaj sten, ki niso nosilne, prebijemo ali podremo, da dobimo večje prostore in več svetlobe. Predvsem nam je bilo pomembno, da je naš bivalni prostor, kjer se največ zadržujemo, res svetel, odprt in prostoren. Tako smo sklenili, da podremo vmesne stene med kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, kjer se večino dneva zbira vsa družina." 

Veliko mladih družin razmišlja podobno, kot Minka in njen partner, ki sta si želela modernejšega izgleda svoje hiše in sta zato sklenila, da nekaj sten podreta in tloris adaptirata. Vsekakor sta s to potezo pridobila sodoben izgled, prostornost, več svetlobe in prostor za celo družino. Ampak je s tem prišel tudi novi izziv ...

"Karkoli kuham, smrdi. Tako pač je! Enostavno je vonj po kuhanju prisoten po celem prostoru, najhuje je na dneve, ko pripravljam ribe, ali pa kuham kako "čorbo", kamor dam veliko čebule," prizna Minka. Ja, ta problem je še kako resničen, saj se vonj razprostre na vse strani in potem čebulo vonjaš še popoldne, ko sediš pred televizorjem. "Pa niti ni najhuje to, da se samo prostor osmradi, dejansko se vonja po kuhanju nalezejo tudi naša oblačila - čeprav sem jaz edina, ki sem stala za štedilnikom, na koncu po čebuli smrdimo čisto vsi."

Minka sicer med intervjujem - z nasmeškom pove, da ji je kar hudo, ko pomisli, da se je začela zavestno izogibati kuhi s čebulo, ker je iz vasi in njena babica je bila vse življenje kuharica. Seveda jo je naučila mnogih malih skrivnosti, med drugim predvsem to, da je čebula osnova za vsako jed in ključ do prave aromatičnosti. "Navada je železna srajica, težko neham uporabljati čebulo, če sem jo do zdaj dala v vsako juho, vsako rižoto, pod vsak kos mesa," je iskrena Minka.

Kako naj pozimi kuham z odprtimi okni?

"Nekako smo se navadili trenda, da v naši prenovljeni hiši pač kuhamo z odprtimi okni, ker je to edini način, da poskušamo preprečiti, da se jetrca in krompir vohajo do kavča na drugi strani sobe," nam Minka zaupa mehaniko, ki so jo v dani situaciji prevzeli pri kuhanju pri njih doma. Je pa kuhati z odprtimi okni kar velik izziv, saj moraš odpreti okno tako v kuhinjskem, kot tudi v dnevno-bivalnem delu istega prostora, s čemer takoj in neizogibno ustvariš prepih. Ta, pa so nas že naše babice učile, da ni najboljši za naše ledvice, pa za sklepe tudi ne! "Ko so se začeli hladni meseci, sem ves čas smrkala, ker sem vsak dan kuhala na prepihu," pove Minka. "Zato smo se odločili za inštalacijo rekuperacije."

Rešitev: REKUPERACIJA!

Rekuperacija poskrbi za stalni pretok zraka skozi filtre, ki ga čistijo in skrbijo za to, da je v našem domu vedno svežin kakovosten zrak. Tako lahko izberemo decentralni rekuperacijski sistem, ki je sestavljen iz več vstopno-izstopnih rekuperatorjev ter odvoda zraka iz prostorov, kjer imamo "nečist" zrak, med katere se šteje sanitarije, kopalnico in kuhinjo. Tako bo - poenostavljeno - v tem primeru ena enota zrak iz kuhinje "pošiljala ven", druga pa v dnevnem prostoru ves čas skrbela za dotok novega, svežega zraka.

Decentralni sistem prinaša številne prednosti pred centralnim, poleg učinkovitosti in nižje cene je v ospredju definitivno enostavnost montaže, saj ne zahteva dodatnega prostora za centralni rekuperator,  razvodni kanali, kipogosto predstavljajo težavo ob vgradnji (predvsem pri adaptacijah), pa niso potrebni. Sistem je primeren za prezračevanje celotnih hiš ali pa le stanovanj, kar je v današnjem času, ko so številni etažni lastniki obnovili okna in zrakotesno zaprli stanovanja, še kako pomembno in nujno. 

Če ste se tudi vi, tako, kot Minka, odločili, da je čas, da dvignete nivo svojega bivanja in poskrbite, da boste dihali vedno svež, čist zrak in naredili vse, kar je v vaši moči, da je vaše vsakodnevno bivanje v vašem domu karseda prijetno - je zdaj trenutek, ko se vam nakup prezračevalnega sistema Lunos najbolj izplača!

V vseslovenski akciji PREZRAČIMO SLOVENIJO vam ponujajo kar 50% popust!

Poglejte več: