v parku

FOTO: Med sprehodom našla velik diamant

R.T.
4. 10. 2021, 15.01
Posodobljeno: 4. 10. 2021, 15.11
Deli članek:

Par se je sprehajal po naravnem parku in naletel na zaklad.

Arkansas State Parks
Lepotec se je nahajal v bližini rudnika.

Par iz Kalifornije je bogatejši za skoraj pet karatov težak diamant. Našla sta ga med sprehodom po čudovitih poteh naravnega parka Hot Springs v zvezni državi Arkansas. Gre za rumeni diamant, ki je težak 4,38 karata.

Na najdbo sta Noreen in Michael Wredberg naletela, ko sta se med sprehodom odločila, da se bosta nazaj vrnila po bližnjici. Zašla sta iz začrtane poti in se pomudila ob tako imenovanem kraterju diamantov, parku, ki leži ob še delujočem rudniku diamantov. Tam sta postala kakšno uro, ko sta se že hotela vrniti pa je Noreen na tleh opazila nekaj svetlikajočega. “Nisem vedela, da je diamant. A je bil čist in svetlikajoč, zato sem ga pobrala” je za medije dejala gospa Wredberg. Najdbo sta odnesla do rudniškega centra, kjer so potrdili, da sta v resnici našla drag diamant.

V omenjenem parku, ki je edini na svetu, kjer lahko obiskovalci prosto dostopajo skoraj do vhoda v rudnik dragih kamnov, obiskovalci vsako leto najdejo povprečno 600 diamantov. Zakonca Wredberg sta imela še posebno srečo, saj je najdba res ogromna. K temu pa je pripomoglo tudi vreme. Dan pred tem je namreč deževalo, nato pa se je “zemlja malce posušila, pokazalo se je sonce in [najditeljica] je bila na pravem mestu, da je videla, kako se diamant zablešči v jutranjem soncu,” so sporočili upravniki parka.

Dragi kamen morata zakonca zdaj odnesti še v draguljarno, kjer ga bodo zbrusili v pravilno obliko. Šele tako bo pridobil na ceni, mu pa ta postopek lahko odvzame veliko mase. Zato še ni znano, ali bo tudi v končnem stanju diamant ostal težak štiri karate.