Zanimivosti

S črtalom za oči do bolj dramatičnega pogleda

T.D.
3. 10. 2021, 12.14
Deli članek:

Za bolj dramatičen videz oči strokovnjaki ličenja uporabljajo črtala, a si ženske črte same običajno ne upajo narisati, saj so prepričane, da za kaj takega niso nadarjene.

Dreamstime
Več ko imate prostora od korenine do loka, debelejšo črto si lahko narišete.

Prav tako kot ste se naučili hoditi, jesti in piti, se bomo naučili nanesti tudi črtalo za oči. Če opazujemo majhnega otroka, ki je na začetku ves popackan s hrano, ko jo poskuša spraviti v usta, bomo hitro ugotovili, da je z vajo čedalje uspešnejši. In na koncu znamo vsi lepo jesti.

Kako začeti risati črto

To ni pomembno, saj je bistven rezultat. Nekateri prisegajo na risanje črte v eni potezi od znotraj navzven, drugi si zarišejo točke, ki jih povežejo. Pomembno je, da si postopek poenostavite in naredite tako, kot vam je lažje. Najprej pa je treba veko preučiti, tako da se pogledate v ogledalo. Premična veka sega od korenine trepalnic do loka, nad njim pa je nepremična veka. Več ko imate prostora od korenine do loka, debelejšo črto si lahko narišete. Če imate prostora samo za milimeter, pomeni, da boste lahko narisali tanjšo od milimetra, sicer si boste oko optično zaprli. Začnite z zelo tanko črto ob korenu trepalnic, potem pa jo po potrebi odebelite. Vedno lahko gradite, težje je, če morate črto izbrisati. Osnovna linija torej poteka tik ob koreninah trepalnic. Za začetek je lažje, če to naredite z zelo ostro ošiljenim svinčnikom, saj lahko črto zabrišete prav v korenine trepalnic, da ni videti vmesnega prostora kože. Z risanjem takšne linije dosežemo, da so trepalnice na videz gostejše. Če črto odebelimo in jo peljemo navzven, lahko optično spreminjamo obliko oči v mačjo. To zlasti pristaja velikim okroglim očem, ki jih tako malce zožimo. Če imate majhne oči, pa jih boste s tekočimi črtali še zmanjšali, zato vam svetujem, da raje uporabite svinčnik in jih zadimite. Tako boste oči naredili večje.

Črta s krilcem (winged eyeliner)

Gre za krilca, ki jih naredimo na kotičkih oči. Paziti moramo, da so kotički obrnjeni navzgor, da veko optično dvignemo. Ključno pri tem je, da imamo odprt prostor na premični veki in črte ne peljemo predaleč navzven. To je sicer moderno pri mlajših generacijah; pri ženskah, starejših od 40 let, pa je videti smešno. Kotičke začnemo zarisovati poševno navzgor in naredimo nekakšen trikotnik, ki ga povežemo z linijo. Za bolj ravno črto si lahko pomagate s selotejpom, ki ga uporabite kot ravnilce.