Prehrana

To so navade, ki slabijo obrambni sistem telesa

T.D.
2. 10. 2021, 21.33
Deli članek:

V času podnebnih sprememb in pandemije koronavirusne bolezni moramo s pravilno izbiro prehranske slike in zdravim življenjskim slogom bolj kot kdaj prej okrepiti imunski sistem.

Profimedia
Poskrbite za bolj zdrave življenjske navade: druženje z bližnjimi, meditacijo, telovadbo ...

Raziskave kažejo, da obstaja kritična povezava med čezmernim pitjem alkohola in poslabšanim imunskim sistemom. Posledici sta med drugim povečana dovzetnost za pljučnico in večja verjetnost razvoja sindroma akutnega respiratornega stresa (ARDS) – dejavnikov, ki bi lahko vplivali na izid bolezni covid-19. Drugi opaženi učinki vključujejo povečano tveganje za sepso, večjo pogostost pooperativnih zapletov, slabo celjenje ran ter počasnejše in manj popolno okrevanje po okužbah.

Uživanje sladkorja

Raziskave kažejo, da pretirano uživanje sladkorja slabi naše duševno zdravje, zmanjšanje sladkorja v prehrani pa koristi izboljšanju imunske podpore. Raziskave so pokazale, da so se ljudem, ki so se ponoči prehranjevali s 100 grami sladkorja, zmanjšale sposobnosti imunskih celic, da se ubranijo pred škodljivimi bakterijami. Največji učinki so bili odkriti eno in dve uri pozneje, vendar so po zaužitju ostali pet ur in več. To seveda ne pomeni, da se morate sladkorju v celoti odpovedati, vsekakor pa je glavni cilj pri izboljšanju življenjskih navad izogibanje presežku vnosa sladkorja. Svetovno združenje za srce priporoča omejitev dodanega sladkorja pri jedi na največ šest čajnih žličk na dan za ženske in devet na moške. Če ste nagnjeni k pretiranemu uživanju sladkih dobrot, jih nadomestite z bolj zdravimi (presnimi) sladicami. Poskrbite za zdrave življenjske navade: druženje z bližnjimi, meditacijo, telovadbo, ki v skupnem zmanjšujejo potrebo po jedi.

Pretirano uživanje kofeina

Čaj in kava varujeta naše zdravje zaradi visokih ravni antioksidantov, ki preprečujejo številna vnetja. Vendar pretirano uživanje kofeina lahko ogrozi naš spanec, kar lahko poveča vnetje celic in ogrozi celoten imunski sistem. Da bi kar se da okrepili delovanje imunskega sistema, uživajte pijače, ki vsebujejo kofein, ne pa hranil iz sladkorja ali umetnih sladil, kot so energijske pijače. Vsaj šest ur pred spanjem ne uživajte čaja in kofeina, da preprečite motnje spanja.

Izpuščanje vlaknin v prehrani

Raziskave kažejo, da ustrezen vnos prehranskih vlaknin in probiotikov podpira zdrav imunski sistem, z zaščito pred virusi vred. Vlaknine urejajo in izboljšujejo prebavo, pomagajo čistiti telo, krepijo imunski sistem in pripomorejo k boljšemu splošnemu razpoloženju. Ustrezna količina vlaknin spodbuja tudi boljši spanec. Najboljši način vnosa vlaknin je uživanje polnovredne hrane, vključno s sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi žiti, stročnicami (čičerka, fižol, grah, leča), oreščki in semeni. Izogibajte se nezdravim prigrizkom.

Pomanjkanje zelene zelenjave v prehrani

Za zdravo delovanje organizma je potrebna pestra in raznolika prehrana, vendar zelena zelenjava najuspešneje pripomore k izboljšanju telesne odpornosti. Zelena zelenjava vsebuje ključna hranila, denimo vitamin A in C ter folat, za katere je znano, da pomagajo krepiti imunski sistem. Zelena zelenjava vsebuje tudi bioaktivne spojine, ki sproščajo kemični signal v telesu, ta pa optimizira imunost v črevesju za 70–80 odstotkov imunskih celic ter daje občutek sitosti. Najblagodejnejša živila za imunski sistem so brokoli, brstični ohrovt, zelje ...