Zakladnica mineralov, vitaminov in antioksidantov

Okrepite imunski sistem in izboljšajte stanje svoje kože

Mare Koren
1. 10. 2021, 21.20
Deli članek:

Zelje zagotovo spada med zelenjavo, ki jo lahko jemo celo leto. Sicer ga večinoma z vrta pobiramo jeseni, a lahko v njem uživamo vso zimo in si z njim, če smo ga pravilno shranili, barvamo jedilnike vse do pozne pomladi. Raziskave so potrdile, da zelje in druge križnice spadajo med zaščitna živila, zato naj bodo čim pogosteje na vašem jedilniku

Profimedia
Če boste zelje uživali redno, boste zmanjšali tudi tveganje za razvoj raka prostate, debelega črevesa in pljuč.

Vrnimo se malce v preteklost. Zelje vsekakor spada med zelenjavo, ki so jo pri kuhi rade uporabljale naše babice: nepogrešljivo je v solatah, za pripravo prilog, samostojnih jedi, enolončnic, zelo okusno in zdravo je tudi fermentirano oziroma kislo zelje. Na Slovenskem gojimo veliko zelja, najverjetneje celo največ med vsemi vrtninami, in prav je tako, saj je kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi. Glede na letni čas, v katerem uspeva, pa ga razvrščamo na sorte.

Spoznajmo njegovo sestavo

Hranilna vrednost 100 gramov surovega zelja je le 26 kilokalorij, vsebuje pa tudi veliko vitaminov skupine B, betakarotena, kalcija, folne kisline, kalija ter vitaminov C in E. Bogato je tudi z glukozinolati, to so žveplove spojine. Ko se te pri rezanju celične stene oziroma pri žvečenju pretrgajo, se tvorijo spojine, imenovane izotiocianati in indoli. V več poskusih se je izkazalo, da te snovi preprečujejo nastanek raka. Več izotiocianatov in indolov se pojavi, če je prisotnega veliko vitamina C, zato je pomembno, da zelja ne kuhamo predolgo.

Zdravilne lastnosti

Zelje vsebuje veliko antioksidativnih in drugih snovi, ki krepijo odpornost proti raku. Raziskave so potrdile, da ljudje, ki pogosto uživajo zelje, manj zbolevajo za rakom želodca in črevesja, prav tako ne za pljučnim in kožnim rakom. Če uživamo veliko antioksidantov, je manjše tudi tveganje za koronarno bolezen srca, možgansko kap in sivo mreno. Zelje je nedvomno odlična dodatna pomoč pri zdravljenju čira na želodcu, priporoča se namreč uživanje presnega zeljnega soka.

Zunanja uporaba

Zelje se lahko zunanje uporablja za različne namene. Že naši predniki so ga uporabljali pri astmi, ljudska medicina namreč priporoča obloge z zeljnimi listi: dobro oprane polagamo na predel pljuč, sploh čez noč, in jih menjujemo vsaj dvakrat na dan. Priporočljiva je tudi uporaba zelja pri herpesu, ki je pogosta težava sodobnega človeka. Obloge lahko znatno ublažijo bolečine, le večkrat na dan jih je treba zamenjati. Ljudska medicina obkladke priporoča tudi ljudem, ki imajo težave z jetri. Zeljne liste naj polagajo na predel jeter in jih čez dan menjujejo do štirikrat. Nekoč so jih prav tako uporabljali pri zdravljenju ran, saj nase vežejo toksične snovi. Uprabljajte jih lahko še pri raznih turih ter ob težavah z išiasom; kot hladen obkladek blažijo bolečino.

Okrepitev imunskega sistema

Za okrepitev imunskega sistema so izjemno pomembne zadostne količine vitamina C, ki spodbuja delovanje belih krvničk. Jeseni in pozimi je uživanje zelja zato še kako koristno, saj lahko močno zmanjša tveganje za gripo in prehlad. Vitamin C bo preprečil oksidativni stres v telesu, pomemben pa je tudi za tvorbo kolagena.

Dreamstime
Redno uživanje zelja med drugim zmanjša tveganje za starostno degeneracijo rumene pege.

Pomoč pri artritisu in vnetju v telesu

Zelje vsebuje številne fitokemikalije, ki blažijo vnetja v telesu in preprečujejo otekanje. Tako je (še posebno rdeče zelje) odlično živilo za ljudi, ki jih mučijo artritis ali druge motnje, povezane z vnetjem. Podoben učinek imajo tudi druga živila, ki so bogata z antocianini.

Preprečite pojav osteoporoze

Zaradi vitamina K, ki ga vsebuje, je zelje učinkovito naravno zdravilo za preprečevanje osteoporoze. Vitamin K povečuje količino beljakovine, ki je potrebna za vzdrževanje ustreznega deleža kalcija v kosteh. Raziskave kažejo, da je lahko pogostejše uživanje zelja koristno tudi za ljudi, ki že imajo osteoporozo. Torej je še posebej priporočljivo za ženske po menopavzi.

Preprečevanje očesnih bolezni

Velika vsebnost vitamina A poskrbi za preprečevanje težav z vidom. Med drugim zmanjša tveganje za starostno degeneracijo rumene pege. Vitamin A koristi tudi zdravju kože in sluznice.

Konec lene prebave

Zelje je odličen vir vlaknin, zato je odlična izbira za vse, ki želijo pospešiti svojo prebavo. Še posebno se priporoča uživanje fermentiranega oziroma kislega zelja, saj je izvrsten vir probiotikov oziroma koristnih bakterij, ki so pomembne za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja. Stanje črevesja pa je močno povezano z zmogljivostjo imunskega sistema; bolje deluje, boljša je obramba telesa. Več fermentirane hrane torej pomeni tudi manj tveganja za bolezni.

Dreamstime
Če uživamo veliko antioksidantov, zmanjšamo tveganje za koronarno bolezen srca, možgansko kap in sivo mreno.

Koristna je tudi voda, v kateri se je kuhalo zelje

Če ste vodo, v kateri ste kuhali zelje, do zdaj vedno zavrgli, odslej ne ponavljajte te napake. V tej vodi je namreč veliko koristnih, hranilnih snovi, ki vas lahko obvarujejo pred številnimi zdravstvenimi težavami. Vsebuje veliko polifenolov, močnih antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za raka, srčno-žilna obolenja, alzheimerjevo in druge bolezni, saj preprečujejo oksidativni stres v telesu. V vodi je tudi veliko mineralov, še posebej kalcija, magnezija in kalija, ki ščitijo pred boleznimi okostja, previsokim krvnim tlakom in srčnimi napadi ter kapjo.

Razstrupite se in preženite alkoholnega mačka

Simptomi, ki jih povzroča prevelika količina alkohola, po navadi vključujejo močan glavobol in prebavne težave. Alkohol uniči velik delež koristnih bakterij v črevesju, kar ovira absorpcijo vitaminov in mineralov. Pitje vode, v kateri se je kuhalo zelje, pripomore k razstrupljanju telesa in pomaga vzpostaviti ravnovesje v prebavilih.

Zdravljenje želodčnih razjed

Velika vsebnost fitokemikalij v zeljni vodi nam lahko pomaga pri zdravljenju želodčnih razjed. Strokovnjaki menijo, da zeljna voda krepi želodčno sluznico, ki tako postane odpornejša proti kislinam.

Lepša in bolj mladostna koža

Zeljno vodo lahko uporabljate tudi v lepotne namene. Tu so prav tako pomembni fitokemikalije in antioksidanti. Slednji poskrbijo, da koža znova zasije. Voda, v kateri se je kuhalo zelje, pomaga preprečevati številne kožne težave, med drugim akne. Odpravili boste tudi težave presuhe kože in preprečili prehitro staranje. Dovolj bo že kozarec zeljne vode na dan, dodate jo lahko v smuti ali pa jo primešate domači maski za obraz.

Preprečite izpadanje las

Če imate težave s krhkimi in suhimi lasmi ter posledično še z izpadanjem, preizkusite trik z zeljno vodo. Poleg rednega pitja vam priporočamo, da nekaj zeljne vode vmešate v balzam za lase. Brez skrbi, vonj bo hitro izginil, lasje pa bodo kmalu spet močni in zdravi.