Zanimivosti

Uporabite ostanke hrane in zmanjšajte odpadno hrano

Zoran Franc
3. 10. 2021, 10.11
Deli članek:

Ste tudi vi ljubitelji kuhanja? Kaj je lepšega kot uživati ob preizkušanju novih okusov in druženju ob hrani? A ob kuhi ustvarimo tudi veliko ostankov, ki jih zavržemo. Zbrali smo nekaj nasvetov, s katerimi boste odpadke s pridom uporabili in jih tako zmanjšali.

Dreamstime
Načrtujte obroke in viške hrane shranite ali vključite v jedilnik naslednji dan.

Slovenci povprečno po podatkih iz leta 2019 na leto zavržemo okoli 1,3 kilograma hrane na teden, kar v enem letu nanese 67 kilogramov odpadne hrane. Nekaj je posledica pokvarjene hrane ali neužitnih delov, kar je približno 39 odstotkov, preostanek pa kaže na užitno hrano, ki jo vseeno zavržemo. Strokovnjaki pri tem navajajo slabe navade, saj pogosto kupujemo na zalogo, hladilnike pa imamo prepolne, zato se zgodi, da na živila pozabimo. Drugi razlog je, da skuhamo preveč, ostankov pa ne porabimo in jih zavržemo.

Organizirajte, preoblikujte, shranjujte

Pri zmanjševanju precej pomagajo načrtovanje jedilnika in organizirani nakupi. Še preden se odpravite v trgovino, poglejte v hladilnik, shrambo in zamrzovalnik ter poskusite oblikovati jedi. Nato si pripravite nakupovalni seznam, ki vas bo vodil med prodajnimi policami in preprečil, da bi stvari kupovali na zalogo. Nekatere jedi lahko preoblikujete oziroma spremenite v okusne malice. Pečenko, ki je ostala od nedeljskega kosila, porabite za pripravo sendvičev, ki jih lahko imate za malico. Juho uporabite za pripravo omake ali jo zamrznite do naslednjič, ko jo boste potrebovali. Iz jušne zelenjave pripravite zelenjavni pire, ki bo naslednji dan odlična priloga. Če večino vaše odpadne hrane predstavljajo star kruh, zelenjavni ostanki ter olupki, premislite, kako jih lahko ponovno uporabite. Star kruh uporabite za pripravo krušnih drobtin ali pripravo krutonov za juho, uporaben je tudi za pripravo francoskega toasta. Pri zelenjavi in sadju premislite, ali jih je res treba olupiti. V olupkih najdemo številne zdravju koristne snovi.

Iz ostankov do okusne jušne osnove

Shranjujte vse dele zelenjave in njihove olupke. Zelenjavo pred rezanjem vedno operite. Zdaj pa začnite z zbiranjem. Koristno lahko uporabite kar nekaj ostankov, kot so olupki česna, koreninski del zelene, korenina in olupki čebule, konice in vršički korenčka, listi redkvic, korenina repe, uveli listi začimb, ostanki paradižnika, gob, pora, ingverja … Vse odpadke zelenjave shranite v vrečko za zamrzovanje, jo postavite v zamrzovalnik ter sproti dopolnjujte. Ko je vrečka napolnjena, iz zbranih ostankov pripravite zelenjavno jušno osnovo. Pripravljeno osnovo, ki jo boste kuhali vsaj 15 minut, precedite in uporabite za pripravo juh, omak, rižot, za pripravo pečenke in druge okusne recepte.