Hiša iluzij

Ob obletnici razstava iluzionističnih teles

M.M./STA
4. 10. 2021, 15.02
Posodobljeno: 4. 10. 2021, 15.09
Deli članek:

Hiša iluzij, ki letos praznuje peti jubilej, bo danes odprla razstavo iluzionističnih poslikav na človeška telesa.

Profimedia
Iluzionistična poslikava telesa

Obiskovalci bodo slikanje človeških teles spremljali v živo. Obenem bodo v Hiši iluzij gostili umetniško zasedbo Bodypainting Slovenia, ki bo slikala na živa platna. Stvaritve bodo vidne samo danes. Hiša iluzij, ki je v začetku delovala pod imenom Muzej iluzij, je svoja vrata odprla jeseni leta 2016. Ob zagonu projekta so želeli v Ljubljano pripeljati nov tip zabave, ki združuje zabavo in izobraževanje.

Kot so zapisali v Hiši iluzij, so želeli postati "mesto za nova doživetja in uživanje s prijatelji, družino ali s starimi starši". Osnovna zamisel je bila, da bi ponudili prostor, kjer so dobrodošli vsi in kjer ima vsak obiskovalec dovolj razlogov za zabavo in učenje. Medtem ko se podobni majhni muzeji velikokrat usmerjajo predvsem k turistom, so sami želeli postati muzej, ki ga bo sprejelo in vzelo za svojega tudi domače občinstvo.

Ob vsebinskih  so si postavili tudi finančne cilje. Že v prvem letu delovanja so si po najbolj optimističnem načrtu obetali okoli 50.000 obiskovalcev. "Danes, po petih letih poslovanja, smo izredno ponosni, da smo bistveno presegli vse zastavljene cilje," so poudarili.

V petih letih je hišo obiskalo več kot 400.000 ljudi. Gostili so več kot 1800 šolskih skupin, rojstnodnevnih zabav pa se je udeležilo več kot 5500 otrok. Sodelujejo s podjetji in umetniki, saj je bila hiša tudi večkrat uporabljena za videospote. Z Unicefom so se v decembru 2016 združili v dobrodelnosti, ko je takratni Muzej iluzij postal Muzej resničnosti. Hiša iluzij je tako postopoma uspela postati pomemben del zabavno-turistične ponudbe v Ljubljani in v širši okolici.