KAJ JE POMEMBNO

Kaj je potrebno preveriti pred nakupom sončnih očal?

Mare Koren
23. 8. 2021, 20.30
Deli članek:

Sončna očala so namenjena zaščiti pred UVA- in UVB-sevanjem. Na voljo jih je toliko, da se kar težko odločimo, katera izbrati. Z modnimi okvirji jih dobimo v vsaki modni trgovini že po najdostopnejših cenah z oznako UV-filtrov. Pa so za naše oči res najprimernejša?

Dreamstime
Očala boste radi nosili le, če si boste v njih všeč. Torej pri izbiri ne glejte na to, kaj je moderno, temveč jih izberite glede na to, ali vam je oblika (in barva) všeč ter se prilega obliki vašega obraza.

Če se tudi vi odločate za nakup očal, je treba paziti le eno. Tudi nizkocenovna očala in očala srednjega cenovnega razreda, ki jih lahko kupite v trgovinah po Sloveniji, nosijo pravilne oznake UV-filtrov. Torej zanesljivo ščitijo pred škodljivostjo sončnih žarkov. Kadar izbirate, izberite očala, ki filtrirajo več kot 99 odstotkov žarkov UVA in UVB. Taka sončna očala imajo oznako UV 400. Kljub vsemu lahko materiali in njihova obdelava na naše oči ne delujejo pomirjevalno, temveč jih obremenijo, da si z njimi škodujemo, čeprav nas po drugi strani varujejo pred UV-filtri. Le s kakovostnimi očali ne bomo poškodovali svojega vida. Če so očala izdelana slabo, lahko povzročijo poslabšanje vida, glavobole in nepotrebno napenjanje oči. Kakovosten material leče na očalih poskrbi za jasnost slike in njihovo življenjsko dobo.

Izberite dobra sončna očala

Ob nakupu sončnih očal zato zmeraj upoštevajte naslednje: so dovolj velika – prekrijejo celotno površino okrog očesne jamice; so narejena iz kakovostnih materialov – imajo optična stekla, ki so izdelana iz CR -39 ali polikarbonatnega materiala; so proizvedena z brušenjem in imajo trdne in trpežne okvirje.

Barva očal

Izbiramo lahko med zelo svetlimi in zelo temnimi stekli ter vsemi vmes, a barva očal in stekel ne igra pomembne vloge pri zaščiti. Stekla na očalih so obarvana, da zmanjšajo svetlost, sliko pa naredijo jasnejšo. Kako pa posamezne barve očal delujejo na vaše dojemanje sveta za njimi? Rjave, zelene in sive leče zmanjšajo bleščanje in ne popačijo barv ter razbremenijo oči. Očala s svetlečo prevleko na zunanji površini leč zmanjšajo bleščanje, barve pa bodo videti temnejše, kot so v resnici. Rumene in zlate leče se odlično obnesejo ob zmanjšani vidljivosti, odlične so za uporabo v megli in za zimske športe. Če si boste nadeli rožnata ali rdečkasta očala, bo tudi svet, v katerega boste zrli, veliko svetlejši, zato vam bodo zagotovila odlično vidljivost, ko je svetloba manjša. Okrepila bodo tudi kontraste, torej so primernejša za zimske športe kot poletno bleščanje morja, čeprav je res, da okrepijo vidnost objektov na modri ali zeleni površini.