raziskava

Skodelica kave na dan odžene covid stran

R.T.
13. 7. 2021, 14.06
Posodobljeno: 13. 7. 2021, 14.06
Deli članek:

Nova raziskava kaže, da lahko redno uživanje kave pomaga imunskemu sistemu pri boju proti okužbi.

R.K.
Fotografija je simbolična.

Kava, ta čudežni zvarek, ki ljudem že stoletja pomaga ohranjati koncentracijo in odpravljati utrujenost, morda pomaga tudi pri preprečevanju okužbe s koronavirusom, kaže nedavna raziskava, objavljena v strokovni reviji Nutrients.

V raziskavi so znanstveniki na ameriški Univerzi Northwestern pregledali prehranske navade skoraj 40.000 ljudi, da bi odkrili, ali obstaja povezava med uživanjem kave, čaja, mesa, sadja, zelenjave in rib, in okužbo s koronavirusom.

Izsledki kažejo, da je “uživanje ene ali več skodelic kave dnevno, povezano s približno 10-odstotnim zmanjšanjem tveganja za okužbo s covidom-19”. Tisti, ki užijejo manj kot eno skodelico kave dnevno, naj te 10-odstotne prednosti ne bi imeli. “Verjetnost za pozitivnost na covid-19 je bila pri zaužitju ene, dveh ali treh in štirih ali več skodelic kave dnevno 0,90, 0,90 in 0,92. V primerjavi z manj kot eno skodelico dnevno,” piše v raziskavi.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Mehanizem tega potencialnega delovanja ni jasen, a avtorji raziskave sumijo, da bi lahko bile odgovorne protivnetne in protioksidativne lastnosti, ki jih ima kava na človeško telo.

Študija je pokazala še, da telo pred okužbo ščiti tudi redno uživanje sveže zelenjave, njegovo odpornost pa niža uživanje procesiranega mesa.

Izsledki še niso dokončni, a po mnenju avtorjev raziskave so “vredni nadaljnjega raziskovanja”.