Zanimivosti

FOTO: Krepilne vaje na klopi za močan trup in noge

Maruša Pinter, vaditeljica športne rekreacije
23. 5. 2021, 17.02
Deli članek:

Za dežjem vedno posije sonce in mokra tla se hitro posušijo. Takrat je pravi čas, da oblečemo telovadno opremo in se podamo v bližnji park ali gozd.

Sašo Švigelj
Vaja dvig bokov leže z nogami na klopi

Za današnji trening sem pripravila nekaj krepilnih vaj, ki se najlažje izvedejo ob uporabi klopi. Lahko pa poiščete nižjo ograjo, širšo stopnico, deblo ali štor, skratka predmet, ki omogoča višjo oporo. Priporočam, da predstavljeni sklop vaj opravite kot samostojno vadbo. Kdor zmore, jih lahko uporabi kot aktivni odmor med aerobno dejavnostjo (na primer hitro hojo, fartlekom).

NAVODILA ZA IZVEDBO VAJ

Predlagam, da vaje izvedete v enem do treh nizov (1–3), v vsakem od njih pa 8 do 12 ponovitev. Vmes naredite do 30 sekund dolg odmor, v katerem obremenjene dele telesa stresate in poglobljeno dihate. Če ste začetniki pri vadbi moči, bo dovolj, da vajo izvedete le v enem nizu, z 8 do 12 ponovitvami. Na koncu ne pozabite na raztezne oziroma sprostilne vaje.

ENONOŽNI POČEPI Z OPORO NA KLOPI

Začetni položaj: stoja zanožno skrčno z levo, s stopalom na višji podlagi; roke v bok. Gibanje: Vdihnite in počepnite s stojno (desno) nogo. Pri tem naj bo teža enakomerno razporejena po celem stopalu, koleno pa ves čas nad njim. Sledi vzravnava v začetni položaj. Pri tem izdihujte. Ves čas vaje naj bo trup pokončen, mišice pa napete. Po koncu niza opravite vajo še z drugo nogo.

Sašo Švigelj
Enonožni počepi z oporo na klopi

DVIG BOKOV LEŽE Z NOGAMI NA KLOPI

Začetni položaj: ležanje na hrbtu prednožno upognjeno, s petami na klopi; priročenje, dlani na podlagi. Gibanje: Vdihnite, nato dvignite boke od tal in medtem izdihujte. Ves čas dviganja bokov bodite pozorni, da napenjate zadnjične mišice in da se vam hrbtenica ne usloči. Težo imejte na petah. Nato nadzorovano spuščajte boke v začetni položaj. Pri tem vdihnite! Če vam je vaja prezahtevna, jo lahko izvajate v lažji različici – s skrčenimi nogami in stopali na tleh.

Sašo Švigelj
Ves čas dviganja bokov bodite pozorni, da napenjate zadnjične mišice in da se vam hrbtenica ne usloči.

STOPANJE NA KLOP IN DVIG KOLENA

Začetni položaj: stoja prednožno upognjeno z desno na klopi; roke so v naravnem položaju. Gibanje: Vdihnite. Vzravnava v stojo z desno na klopi, zanožno z levo. Med izdihom dvigujte levo nogo v prednoženje upognjeno (do kota 90 stopinj v levem kolenu); medtem zamenjajte položaj rok. Za sekundo zadržite koleno v najvišjem položaju, nato izvedite kontroliran spust v začetni položaj. Pazite, da bo med izvajanjem vaje trup pokončen, zato imejte ves čas napete trebušne mišice in ohranjajte stabilen položaj bokov. Po koncu niza opravite vajo še z drugo nogo. In še namig! Na klop stopajte s čistimi podplati in čim bolj stran od njene sredine.

Sašo Švigelj
Takole je videti stopanje na klop in dvig kolena.

UPOGIB TRUPA Z NOGAMI NA KLOPI

Začetni položaj: ležanje na hrbtu prednožno upognjeno, s petami na klopi; priročenje. Gibanje: Vdihnite. Dvignite trup od tal, toliko, da se lopatici oddaljita od podlage, ledveni del hrbtenice pa ostane na tleh. Dlani iztegujte proti stopalom, medtem izdihujte. Nato se kontrolirano spustite v začetni položaj. Lopatici ves čas pritegujte k hrbtenici.

Sašo Švigelj
Vaja upogib trupa z nogami na klopi

Sašo Švigelj
Ves čas vaje naj bo trup pokončen, mišice pa napete.