Zanimivosti

Brezčasnost radoveljskih rokodelcev

PR
29. 1. 2021, 14.30
Posodobljeno: 2. 2. 2021, 08.43
Deli članek:

Radol'ca je bila od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi. In kot pravi tisti, ki so tu ostali in ustvarjajo s ponosom povedo, da Radovljica z okolico to tradicijo ohranja tudi danes. Ker so trgovine zaradi vseh ukrepov še vedno zaprte, rokodelske tržnice pa samevajo, so se ustvarjalni in tudi vedno bolj podjetni rokodelci usmerili in splet, kjer samozavestno predstavljajo radolško kreativnost, delo rok, predvsem pa unikatne izdelke narejene lokalno in iz srca. Brezčasnost izdelkov, ki jih na željo tudi personalizirajo ali izdelajo po meri so lahko čudovito rojstnodnevno darilo, osebno ob jubilejih, tudi kot poslovna darila ali zgolj kot darilo sebi.

TIC Radovljica
Nada P. Skalar pod imenom SkalArt izdeluje prikupne slike, na katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki

Ko izbira dama

Dekleta in žene s stilom bodo zagotovo našle darilo za sebe ali prijateljico med izdelki iz usnja, ki jih pod znamko Laurel ustvarja ustvarja Laura Bolčina iz Kamne Gorice. Poleg stilsko dovršenih obeskov za ključe, so neverjetno praktični tudi polnilni žepki (če še ne poznate: z njihovo uporabo boste od zdaj naprej lahko vaše mobilne telefone polnili na katerikoli vtičnici), tudi elastike za lase in drobižnice. Dekleta, ki prisegajo na modni »šik«, bodo zagotovo navdušena nad torbicami, nahrbtniki in denarnicami Tanje Vogelnik, ki pod znamko Šikamina izdeluje prav to. Torbice bodo navdušile tudi gospe in poslovne ženske, saj so elegantne in priročne, po naročilu pa lahko dobite barvne kombinacije po vaših željah. Povsem drugačen stil najdete v torbah znamke Manus, ki že več kot 25 let nastajajo v Radovljici. Prepoznavni znak izdelkov iz pravega usnja, ki jih pod to znamko ustvarja Anemari Laureni so ročno naslikani barvni detajli, ki zagotavljajo, da je vsaj izdelek unikaten. Poleg ženskih in moških usnjenih torb so na voljo tudi moške in ženske denarnice ter drobižnice. Za mlade poduši in tiste, ki posegajo na sproščen, bolj mladostni videz potem naj pogledajo znamko Sweet Cik-Cak Tereze Kourilove ali pa nahrbtnike znamke EniArt, Ker v vsako žensko torbico in dekliško torbo sodi tudi mala toaletna torbica jo iz umetnega usnja naredi Šikamina, iz 100 odstotnega blaga pa Brigita Gartner, ki ustvarja pod znamko BriGa. Tudi nov kos nakita je pri ženskah in dekletih vedno dobrodošel zato ne spreglejte čudovitih ogrlic, uhanov ter prstanov iz stekla, ki jih izdeluje oblikovalka in slikarka Maja Zaplotnik.

Prikupni kosi za dom in gospodinjstvo

TIC Radovljica
Nada P. Skalar pod imenom SkalArt izdeluje prikupne slike, na katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki

Prikupni kosi opreme ali posodja v kuhinji pričarajo toplino in prijetno vzdušje, če so podarjeni s srcem in pravim namenom, je njihova vrednost neprecenljiva. Čeprav so kuhinjske police že polne, je vendarle skodelica za kavo in čaj, sklede za jutranjo dozo kosmičev z domačim mlekom in medom ter keramične posode za maslo (putrnice) z lesenim nožem izdelujeta Marko in Mateja pod znamo 6thSenseArt, vedno primerno darilo. Na svoj način igrivi so izdelki znane radovljiške keramičarke Vanje Bajt. Pri njej najdete značilne zaobljene in živo-barvne okrasne figurice živali, narodnih noš, zvončke, tudi angelčke. Ob obisku v njeni spletni galeriji vas bodo zagotovo navdušili keramični liji za marmelado in prikupni milniki, ki bodo popestrili vsako kopalnico, v rustikalno kuhinjo pa se bodo izvrstno podali njeni podstavki za vročo posodo. Posebno zgodbo govorijo tudi kamenčki Nade P. Skalar, ki pod znamko SkalArt izdeluje prikupne slike, pri katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki.