Na katero stran?

Janša postavil rok Desusovim poslancem

C.E.
29. 1. 2021, 14.52
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 20.27
Deli članek:

Kakšno je in bo vloga Desusovih poslancev v vladi ali koaliciji KUL?

Bobo
Kam bodo zakorakali Desusovi poslanci?

Premier Janez Janša pravi, da čaka na odločitev petih Desusovih poslancev. Do sredinega sestanka koalicije imajo čas za odločitev, ali podpirajo vlado ali so klasična opozicija.

S tem povezuje Janša tudi odločitev o novem ministru za zdravje, položaju, ki ga začasno zaseda kar sam. "Status oziroma pozicija poslanske skupine Desusa je glavni razlog, da v državnem zboru do zdaj še nisem predlagal novega ministra ali ministrice. V primeru, da poslanska skupina Desusa večinsko ne podpira vlade, je potem v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki oziroma poslanski skupini," je dejal Janša. O domnevni zamisli o rotiranju na zdravstvenem resorju Janša ni govoril.

Že v sredo je prvak LMŠ Marjan Šarec naznanil, da je nujno, da se ugotovi, kdo je na kateri strani in koliko jih je dejansko v opoziciji.  Ocenil je, da je predsednik Desusa Karl Erjavec storil vse, kar je napovedal, "poslancev pa verjetno ne more prisiliti v nobeno stvar".

Jurša se v ekstremni opoziciji ne vidi

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je danes po pozivu Janeza Janše, spomnil, da bodo z vodstvom DeSUS o tem govorili v torek. Za Slovensko tiskovno agencijo je dejal, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Danes je sicer zasedalo vodstvo DeSUS. Jurša podrobnosti ni razkril, je pa ugotavljal, da v vodstvu verjetno računajo, da bodo poslanci izpolnjevali sklepe stranke. 

Poslanec Branko Simonovič pa je v današnji izjavi za STA ocenil, da je bilo Janšev poziv DeSUS, naj se poslanci DeSUS odločijo, pričakovati, saj "tiščati glavo v pesek ne gre". Po njegovem mnenju se mora poslanska skupina DeSUS opredeliti, ali se bodo zavzemali za uresničevanje strankinega programa kot konstruktivna opozicija ali pa bodo šli sodelovali s KUL. Potem, ko je Erjavec umaknil soglasje h konstruktivni nezaupnici, pa bi po mnenju Simonoviča poslancem DeSUS kazalo iti v konstruktivno opozicijo, ki bo podpirala tisto, kar bo po njenem mnenju dobro za državljane.