Upoštevanje trendov

Premier Janša: "Z malo truda se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo v veljavi v regijah"

C.E., L.K.
29. 1. 2021, 13.51
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 14.29
Deli članek:

Premier Janez Janša, ki opravlja tudi vlogo ministra za zdravje, je v živo nagovoril državljane.

STA
Premier in minister za zdravje Janez Janša pravi, da zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati.

Janša je ponovil, da je v začetku januarja vlada predstavil dopolnjen načrt sproščanja ukrepov, ki je po njegove mnenju splošno znan. Ukrepi so predvidljivi, markerji za sproščanje po statističnih regijah so javno objavljeni.

Začasni minister za zdravje se je dotaknil tudi dileme glede prehoda koroške regije iz rdečo v oranžno fazo. Koroška regija je sicer izpolnila pogoje za sproščanje ukrepov, vendar je za rahljanje ukrepov na regijskem nivoju nujno doseči kriterija na državnem. To sta kriterija glede števila hospitalizacij in sedemdnevnem število okužb. Po tem kriteriju je Slovenija še v rdeči fazi.

Janša svetuje, da se spremlja podatke, saj se »z malo truda se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo v veljavi v kakšni regiji v naslednjem tednu glede na trende, ki se obetajo«. Za naslednji teden pa se upoštevajo podatki, ki so znani do torka.

Premier je omenil, da vlada poleg »statične slike na presečni dan« (torej v torek) upošteva tudi trende. Kot vidimo danes, se torkov trend ni nadaljeval, saj je v četrtek sledilo bistveno izboljšanje, kar pa bo lahko vlada ugotovila šele prihodnji torek.

Janša je poskušal pojasniti tudi odločitev, zakaj zapirati šole, če gre samo za nekaj okužb prek meje. Kriterij tolerance se po njegovem lahko uporablja, če so splošni trendi pozitivni, gredo v smer zmanjševanje okužb. Če pa trendi niso dobri, če ste število okužb viša ali stagnirajo, potem »nima smisla upoštevati neka visoka odstopanja od zemljevida«, tako Janša, ki dodaja, da »bomo v tem primeru kmalu v kaosu in to je zadnje kar si vsi skupaj želimo«.

Janša pa ni omenil, da je se je število okužb nižalo cel prejšnji teden, osem dni zapored, do torka in srede, ko so se številke malenkost dvignile. Včeraj pa se je število okužb spet zmanjšalo. Toliko o upoštevanju trenda, ki si jih lahko ogledate na spodnjih grafih spletne strani Covid-19 Sledilnik.

Pouk in testiranje na isti dan

Po Janševih besedah je več kot 80 odstotkov osnovnih šol dalo mnenje, da so sposobni isti dan izvesti tako pouk kot ponovno množično testiranje zaposlenih. »Na tej podlagi bo odlok danes spremenjen, tako da bo v ponedeljek možem tudi pouk prve triade,« je dejal. Kjer sočasna izvedba ne bo izvedljiva, bodo pouk izvajali na daljavo. Možno je tudi testiranje na nedeljo, je pojasnil.

Bolj kot na Astrazeneco računa na Johnson & Johnson

Slovenija je prejela več kot 67.000 odmerkov cepiva, velika večina jih je bila porabljenih, tudi za drugi odmerek cepiva pri najbolj ranljivih kategorijah. Za naslednji mesec od cepiv, ki so že bila odobrena, pričakujejo več kot 110.000 odmerkov. Dobili naj bi jih do konca februarja. Pod vprašajem pa je 80.000 odmerkov cepiva Astrazenece, ki naj bi jih porabili februarja.

Za februarjev 100-odstotno računajo na cepiva podjetij BioNTech, Pfizer in Moderna. Kar bo prišlo s strani Astrazenece, bodo vključili naknadno, je dejal Janša. Po njegovem mnenju je 70-odstotna precepljenost do poletja dosegljiva.

V naslednjih tednih bo Evropska agencija za zdravila (EMA), tako Janša, prejela zahtevo za presojo in odobritev cepiva Johnson & Johnson. Dejal je celo, da je za prvo polletje bolje računati na to podjetje kot na Astrazeneco.

Slovenija v prvem polletju naročila največ odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer, Janša pa v naslednjih tednih pričakuje odobritev vsaj še enega cepiva. Je pa dejal, da je večina dobav koncentrirana na drugi kvartal, torej od marca dalje. Zato je poudaril, da ne moremo pričakovati, da bo precepljenost v prvem tromesečju vplivala na potek epidemije.

V naslednjih tednih bo po Evropi najbolj razširjena različica novega koronavirusa angleška. Zato v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ali izboljšanja stanja brez dodatnih ukrepov ne moremo pričakovati. Tudi v Evropi ne. Zaradi pojava angleškega seva Janša govori o tretjem valu.