Prevelik poseg v zasebnost?

Bo Spotify nadziral čustva uporabnikov?

J.P.
29. 1. 2021, 09.22
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 09.25
Deli članek:

Samodejna izbira najbolj primerne skladbe

Profimedia
Spotify je znan predvsem kot pretočni servis za glasbo.

Švedski ponudnik pretočne glasbe Spotify je v začetku tega meseca pridobil patent, s katerim bo lahko ugotavljal uporabnikovo počutje, demografske značilnosti in celo lokacijo. S tem bi lahko samodejno prilagajal seznam predvajanja.

Podjetje je za patent zaprosilo februarja 2018. Menijo, da od povprečnega uporabnika pričakujejo preveč, ko mora vnašati podrobnosti o svojem okusu in preferencah, zato hočejo te funkcije avtomatizirati.

S prepoznavanjem govora ne bodo zgolj določali uporabnikove starosti, spola in drugih demografskih značilnosti – analizirali bodo tudi intonacijo, stres, ritem govora, da bi se dokopali do podrobnosti o njegovem počutju. Prežali bodo tudi na zvoke iz okolice, da bi ugotovili, ali se sprehaja, vozi z avtobusom, je na zabavi in podobno.

Pri uglaševanju algoritma bo sistem upošteval tudi odziv na izbrano skladbo, zgodovino poslušanja, ocene in celo zgodovino poslušanja uporabnikovih prijateljev. Na katere čustvene odzive se bodo osredotočali, pri Spotifyju niso pojasnili.