Izkazovanje moči

Kitajska požugala Tajvanu: neodvisnost »pomeni vojno«

G.G.
29. 1. 2021, 09.18
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 09.36
Deli članek:

Za Kitajsko Tajvan ni samostojna država, le ena od kitajskih pokrajin.

Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping vztraja, da mora biti Tajvan del Kitajske.

V zadnjem koronskem letu je Kitajska naredila ogromen skok v primerjavi z drugimi velesilami. Gospodarski napredek daje oblastem v Pekingu samozavest, da odločno zastopajo svoje interese tudi na geopolitičnem področju.

Pred dnevi so v vodah v bližini Tajvana izvedli veliko vojaško vajo, njihova letala pa so frčala povsem v bližini otoka. Lahko da gre za odgovor na vplutje ameriške letalonosilka USS Theodore Roosevelt v Južnokitajsko morje. Je pa v teh dneh novi ameriški predsednik Joe Biden ponovil ameriško zagotovilo, da bodo še naprej stali ob strani Tajvanu, čeprav si seveda ne želijo še bolj poslabšati odnosov s Kitajsko.

Predstavnik za stike z javnostmi kitajskega ministrstva za obrambo Wu Qian je v četrtek presenetil z ostrino izrečenih besed: »Tajvanskim zagovornikom osamosvojitve resno sporočamo: kdor se igra z ognjem, se bo opekel. Tajvanska osamosvojitev pomeni vojno.« S tem je kitajska partija dala še enkrat več vedeti, da gre v primeru Tajvana ne bodo popuščali niti za milimeter.

Kitajska si prizadeva, da bi Tajvan, kamor so se leta 1949 po porazu v državljanski vojni zatekli nasprotniki komunistov, priključila k celini ali vsaj dosledno zatirala ambicije po uradni neodvisnosti. Na drugi strani so ZDA kot najpomembnejši neuradni zaveznik Tajvana. Odnosi med Tajvanom in ZDA so se dodatno krepili že pod prejšnjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je to izkoriščal kot dodatni pritisk na Kitajsko v trgovinskih sporih, tovrstna drža pa se najverjetneje pod Bidnom ne bo spreminjala.