Ubogal naj bi predsednikove ukaze

Šaman se je obrnil proti Trumpu: počuti se izdanega, pripravljen je pričati

J.P.
29. 1. 2021, 08.23
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 11.26
Deli članek:

Moški, ki je nasilno vdrl v ameriški kongres, je pripravljen pričati na sojenju proti Donaldu Trumpu v okviru druge ustavne obtožbe.

Profimedia
Jacob Anthony Chansley

Rogati izgrednik Jacob Anthony Chansley, znan tudi kot Jake Angeli, je še do nedavnega bil vnet podpornik nekdanjega predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa. Te dni pa se, kot je pojasnil njegov odvetnik Albert Watkins, čuti prevaranega, potem ko Trump ni pomilostil svojih podpornikov, ki so 6. januarja nasilno vdrli v ameriški kongres, ko je ta potrjeval predsedniško zmago demokrata Joeja Bidna.

Chansley, ki se ga je prijel vzdevek šaman QAnona, naj bi priznal, da se je shoda, ki se je sprevrgel v izgred, udeležil na predsednikovo prošnjo, češ da je vse patriote pozval, naj se tistega dne zglasijo v prestolnici. Podobno trdijo vsaj štirje drugi protestniki, ki so jih aretirali – torej, da so le ubogali Trumpove ukaze.

Kot je pojasnil Watkins, njegov varovanec o potencialnem pričanju na sojenju, ki naj bi se začelo naslednji mesec, s senatom še ni govoril. A se odvetniku zdi pomembno, da zakonodajalci prisluhnejo nekomu, ki so ga, kot je dejal, Trumpove besede zaslepile.

Chansley, ki so ga aretirali 9. januarja, naj bi udeležbo v izgredih »zelo, zelo« obžaloval.

Spodbujanje upora

Trumpa ustavna obtožba bremeni spodbujanja upora proti oblastem Združenih držav Amerike. Trump je od poraza na volitvah naprej trdil, da gre za veliko prevaro in da je zmagal. V to je prepričal milijone Američanov, čeprav za to ni ponudil dokaza, sodišča pa so njegove tožbe zavrnila. Pred napadom na kongres je imel nekdanji predsednik zborovanje svojih privržencev, ki jih je v svojem govoru usmeril nad kongresnike, ki so potrjevali Bidnovo zmago. Demokrati za obsodbo nekdanjega predsednika, ki bi potem pripeljala do glasovanja o resoluciji za prepoved Trumpovih političnih kandidatur v prihodnje, potrebujejo glasove 17 republikanskih senatorjev. Za potrditev ustavne obtožbe sta namreč potrebni dve tretjini glasov v 100-članskem senatu.

V napadu na kongres je umrlo pet ljudi.