Pfizer/BioNTech

Odlična novica, cepivo v prvi študiji zunaj kliničnih preskušanj 92-odstotno učinkovito

S.R.
29. 1. 2021, 08.21
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 08.26
Deli članek:

Rezultati zadnje študije iz Izraela, v okviru katere so učinkovitost cepiva podjetij Pfizer in BioNTech prvič ocenjevali tudi med splošnim prebivalstvom, torej zunaj kliničnih preskusov, so nadvse vzpodbudni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Cepivo proti covidu-19 Pfizerja in BioNTecha naj bi bilo v skladu z zadnjimi informacijami iz Izraela, ki zaradi zgodnjega začetka cepljenja nudi najboljši vpogled v učinkovitost cepiv, kar 92-odstotno učinkovito. Prva študija zunaj kliničnih preskusov, ki so jo v Maccabiju izvedli na 163.000 zdravstvenih delavcih, kaže, da je v prvih desetih dnevih po pridobitvi »polne zaščite,« torej najmanj sedem dni po prejemu drugega odmerka cepiva, za covidom-19 zbolelo le 31 oseb. V enakovrednem vzorcu necepljenih Izraelcev, torej kontrolni skupini, je bila obolevnost kar 11-krat višja. Na podlagi obeh podatkov so lahko nato izračunali tudi učinkovitost samega cepiva, poroča portal The Times of Israel.

»To je zelo, zelo dobra novica. Gre za prvo študijo na svetu, ki je proučevala tako veliko skupino cepljenih,« je za portal pojasnila statističarka Anat Ekka Zohar. Cepivo Pfizer/BioNTech je v kliničnem preskušanju sicer doseglo 95-odstotno učinkovitost, a je po navedbah infektologa Eyala Leshema rezultat iz Maccabija razlog za veselje, za tri odstotke nižji delež pa je znotraj »pričakovanega standardnega odstopanja.«

Blagi simptomi

Že podatki, povezani s cepljenjem v Maccabiju, ki so jih objavili na začetku tedna, so kazali, da je cepivo zelo učinkovito, a zaradi odsotnosti kontrolne skupine natačne učinkovitosti niso uspeli izračunati. Zato so zdaj analizirali kontrolno skupino necepljenih Izraelcev podobne starosti in zdravja kot v primeru cepljenih zdravstvenih delavcev, na podlagi rezultatov pa izračunali učinkovitost. »Raven zaščite je zelo visoka, pri osebah, ki so prejele oba odmerka, pa opažamo zelo nizek delež okuženih,« je pojasnila Zoharjeva, ki vzpodbudo vidi tako v dejstvu, da so se cepljeni, ki so zboleli, soočali z zelo blagimi simptomi, kot tem, da je bilo teh zelo malo. »Nihče ni potreboval hospitalizacije, imajo pa zelo, zelo blage simptome. Gre za glavobole in blag občutek bolezni, pri čemer je vročina skorajda povsem odsotna. Gre za zelo blago obliko bolezni,« je dodala.