Oškodovanci naj se pritožijo

FOTO: »Nepozorna« ljubljanska redarja po ulici preveč »pozorno« delila kazni za napačno parkiranje

Savo Radjenovič
29. 1. 2021, 06.51
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 07.39
Deli članek:

Pretirano zagnana mestna redarja sta meni nič, tebi nič podelila kazni, mestna malha pa se tudi ne bi pritoževala. A se je pritožil najmanj eden od oškodovancev.

N.N.
22. januarja so se na vozila, parkirana na Vegovi ulici, rade "lepile" kazni.

Zgodilo se je prejšnji petek 22. januarja opoldne na Vegovi ulici v Ljubljani, še preden je vso pozornost pristojnih služb nase pritegnil protest v podporo zdaj brezdomnih Rogovcev.

N.N.
Sogovornik ni vedel, kaj je storil narobe.

Kot nam je pojasnil oškodovanec, je svoj avtomobil kot običajno parkiral na parkirnem prostoru na ulici, ko pa se je vrnil, ga je za brisalcem čakala globa. Čemu, se je vprašal, saj ima na vidnem mestu še vedno veljavno parkirno dovolilnico za leto 2020, ta namreč velja še celoten januar to leto, do konca katerega jo je treba podaljšati. Zbegala ga je tudi opredelitev prekrška. V obvestilu o prekršku so mu namreč očitali prepovedano parkiranje »na prehodu za pešce, stezi za pešce, pločniku ali v območju za pešce,« kot je opredeljeno v Zakonu o pravilih cestnega prometa. A njegov avtomobil je, kot je razvidno s fotografij, stal na običajnem parkirnem mestu, kjer je dovoljeno parkiranje z veljavno dovolilnico. Še večji šok je doživel, ko se je ozrl po ulici. Globe so po njegovih navedbah krasile vetrobranska stekla več deset vozil v ulici, že v svojem primeru pa se je zavedal, da je parkiral povsem v skladu z zakonom.

N.N.
V mestnem redarstvu jim svetujejo, naj se po prejemu plačilnega naloga pritožijo.

Hitro so ga odpravili

Šoku je sledilo razočaranje, ko je naletel na gluha ušesa ljubljanskega mestnega redarstva. Kot nam je pojasnil, so ga tako na klic že v petek kot na osebnem obisku v ponedeljek »na kratko odpravili« ter mu dejali, naj počaka na plačilni nalog in se nato pritoži, če meni, da se mu je zgodila krivica. »Kaj pa stres???« nam je potožil, ko so ga tako pustili golega na mrazu. »Sprašujem se, ali je bil redar pod vplivom kakšnih substanc, ali pa je dobil kakšno navodilo za polnjenje občinskega proračuna,« se je še vprašal. Že po njihovem petkovem odzivu oziroma ravnanju, kar je opisal kot »popolno aroganco,« in v skrbi, da ne bi morda katera od drugih žrtev kazni vendarle neupravičeno plačala, jim je za brisalce ob značilni rdeči ovojnici nastavil svoje obvestilo, naj se v primeru napačno izstavljene kazni pritožijo tudi sami. »Ni mi dalo miru,« je poudaril.

N.N.
Obvestilo o prekršku naj bi prejelu več kot 15 vozil v ulici.

»Storjena je bila napaka«

Da bi zadevo razumeli, smo se za pojasnila obrnili na mestno redarstvo, kjer so dogodek potrdili. Glede same opredelitve kazni so pojasnili, da se Vegova ulica nahaja »znotraj območja za pešce, kjer je promet in parkiranje dovoljen izključno imetnikom ustrezne dovolilnice izdane s strani pristojnega Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Mestne uprave Mestne občine Ljubljana.« Po njihovih navedbah gre torej za območje za pešce v ožjem mestnem središču, po katerem sta se tistega dne sprehodila mestna redarja. »Pozornost je bila usmerjena predvsem v dosledno uporabo ustreznih dovolilnic, pri tem pa je bila storjena napaka,« so navedli ter potrdili, kar je vedel že sam oškodovanec, očitno pa ne tudi redarja, torej da morajo imetniki dovolilnic za izdajo nove poskrbeti do konca tega meseca. Mestna redarja na to »nista bila pozorna. Posledično sta uvedla nekaj prekrškovnih postopkov neupravičeno,« so pojasnili. Ob tem se poraja vprašanje, kako sta lahko pozornost usmerila »predvsem v dosledno uporabo ustreznih dovolilnic,« a ob tem nista bila pozorna na dejstvo, da dovolilnice za leto 2020 veljajo še do konca meseca. Sta sploh vedela? Kakor koli, nekdo svoje naloge ni opravil.

»Vse prizadete prosimo za razumevanje, hkrati pa se iskreno opravičujemo za nastalo situacijo,« so še zapisali pri Mestnem redarstvu MU MOL, kjer imetnikom dovolilnic, ki so bili neupravičeno kaznovani, zdaj svetujejo, naj »po prejemu plačilnega naloga v roku osmih dni vložijo ugovor, prekrškovni organ Mestnega redarstva pa bo zoper neupravičeno izdane globe postopek ustavil.«

N.N.
Značilna rdeča ovojnica na vetrobranskem steklu, strah in trepet vsakega voznika.

Opravičila ne sprejme

Oškodovanec, s katerim smo v stiku, njihovega opravičila sicer ne sprejme in meni, da je »privlečeno za lase.« Kot nam je pojasnil, je bilo po njegovi oceni v ulici parkiranih več kot 15 vozil, pri čemer sam ne ve, koliko med njimi jih je, podobno kot sam, kazen prejelo povsem brez razloga. Ob tem se sprašuje, zakaj bi morali zdaj sami čakati na plačilni nalog, da se bodo potem lahko »v nekem zakonskem roku« pritožili in ustavili postopek. »Zakaj, če sami vedo, da so naredili napako?« je izpostavil. Že res, da sami vedo, a ni nujno, da to vedo tudi oškodovanci.

N.N.
Obvestilo o prekršku ga je močno presenetilo.