kokosovo mleko

Nepogrešljivo v kuhinji in cenjeno v zdravilstvu

Z.F.
2. 1. 2021, 14.47
Deli članek:

Že dlje časa premišljujete o kokosovem mleku, pa ne veste, kje in kako bi ga uporabili? Naj vam povemo, da je vsestransko in še kako zaželeno v kuhinji, zaradi številnih vitaminov in dobrih maščob pa se je njegova uporaba razširila tudi na področje kozmetike in zdravilstva.

Profimedia
V kokosovem mleku najdemo velik delež lavrinske kisline, vitamina C in E, vitamine skupine B ter minerale.

Mnogi zmotno mislijo, da je kokosovo mleko mlečni kokosov sok ali kokosova voda, ki jo najdemo na sredini kokosovega oreha. Kokosovo mleko pridobivajo iz mesnatega belega dela kokosa, ki ga naribajo in pomočijo v vodo, nato pa stisnejo. Tekočina, ki nastane s stiskanjem, je bogatega okusa, prav tako v njej najdemo visok odstotek kokosove maščobe. V Aziji je kokosovo mleko pogosta sestavina številnih receptov, najdemo ga tudi v receptih za pripravo koktejlov in v receptih veganske kuhinje.

Vir vitaminov in mineralov

V kokosovem mleku najdemo velik delež lavrinske kisline, ki jo telo pretvori v monolavrin, spojino, ki ima protivirusno in protibakterijsko delovanje. Nikakor pa ne morem mimo številnih vitaminov, ki jih vsebuje. Bogat je z vitamini C in E ter vitamini skupine B, vsebuje pa tudi minerale, med katerimi izstopajo železo, selen, natrij, kalcij, magnezij in fosfor.

Začnite dan s kokosovim mlekom

Kokosovo mleko lahko uporabite namesto navadnega mleka in si z njim pripravite krepčilen zajtrk, saj lahko vanj vmešate kosmiče ali pa ga uporabite pri pripravi jutranje kave. Naj omenimo, da je poleg številnih vitaminov in mineralov v kokosovem mleku precej elektrolitov, zato vas bo hitro napolnilo z energijo in vam zagotovilo dolgotrajno sitost.

Preženite stres in mišične krče

Kozarec kokosovega mleka vsebuje celo 89 miligramov magnezija, zato je še kako pomemben vir minerala, ki ga naše telo potrebuje za normalno delovanje. Magnezij pomaga pri sproščanju mišičnih krčev, prav tako pomaga umirjati živce in vzdrževati normalen krvni tlak, obenem ne škodi želodcu in ne povzroča težav z zgago.

Vlaženje kože

Tako kot kokosovo olje je tudi kokosovo mleko še kako dobrodošlo pri vlaženju suhe kože, ki nam jo povzročata hladno vreme in suh zrak v prostorih. Kokosovo mleko lahko nanesemo neposredno na kožo in pustimo delovati 15 minut, nato pa ga speremo z mlačno vodo. Koža bo takoj bolj napeta, sijoča in tudi globinsko navlažena.