eterična olja

Odpravite neprijetne vonjave in razkužite

Z.F.
2. 1. 2021, 10.03
Deli članek:

Praznično vzdušje pričarajo tudi vonji, te pa pogosto tudi podarjamo. Tokrat pišemo o eteričnih oljih in njihovi vsestranski uporabi. Veste, da olje čajevca deluje dezinfekcijsko in uničuje mikrobe v zraku?

Dreamstime
Olje čajevca deluje protimikrobno in antiseptično, zato naj bo zmeraj na voljo v domači lekarni.

Zaradi prijetnih dišav eterična olja po navadi uporabljamo za aromaterapijo, a so precej širše uporabna. Lahko jih uporabimo pri izdelavi domačih razkužil, čistil in podobnih pripomočkov, ki odpravijo marsikatero težavo. Preverite.

Vonj po hrani

December je čas, ko veliko kuhamo in se pogosto mudimo v kuhinji. Vonj hrane pa se hitro razširi po stanovanju in ga včasih le s težavo, kljub rednemu in dolgotrajnemu zračenju, preženemo iz prostora. Kaj narediti? Ko se boste naslednjič srečali s tako težavo, postavite na štedilnik lonec, vanj nalijte dva decilitra vode ter dodajte eterična olja čajevca, citrusov, klinčkov in cimeta. Počasi segrejte in pustite vreti. Po kuhinji se bo hitro začel širiti prijeten vonj, ki ga bodo oddajala eterična olja, vonj hrane pa bo nemudoma izginil.

Neprijeten vonj obutve

Noge se nam še posebno potijo pozimi, ko večino dneva preživimo v topli obutvi, kar pa pogosto povzroča neprijeten vonj. Da bi to preprečili, v obutev nasujte nekaj sode bikarbone in hkrati vanjo kanite nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Soda bikarbona bo vase posrkala vlago in neprijetne vonjave, medtem ko bo eterično olje preprečilo razvoj glivičnih klic. Najbolje bo, da pustite mešanico delovati čez noč ali celo 24 ur. Nato notranjost obutve očistite s sesalnikom.

Neprijeten vonj hladilnika

Obilica hrane v njem, napol odprte pločevinke koruze in fižola, sveže meso, salame, sir … Vse to lahko za seboj pusti neprijeten vonj, ki ga še kako hitro zaznamo, ko odpremo hladilnik. Kaj narediti? Če hladilnika že dolgo niste očistili, le zavihajte rokave. Uporabite mešanico alkoholnega kisa in eteričnega olja limone, razredčeno z vodo v razmerju 1:5. Kis bo dezinficiral površine in jih očistil, eterično olje pa bo zagotovilo prijeten vonj.