Zanimivosti

Z maslom do sijaja pomivalnega korita

Z.F.
9. 11. 2020, 06.59
Deli članek:

V vsaki kuhinji se najde vsaj majhen košček masla. Marsikdo si brez masla ne predstavlja zajtrka, številni ga uporabljajo tudi pri pripravi jedi. A maslo je bolj vsestransko, kot ste morda mislili.

Dreamstime
Maslo vam bo v pomoč pri sekundnem lepilu na koži, kovinskim predmetom pa bo povrnilo sijaj.

Maslo je pravzaprav skoraj stranski produkt pri nastajanju nekaterih drugih mlečnih izdelkov. Omembe masla segajo daleč v zgodovino, že v sumersko kulturo, prav tako je omenjeno v Stari zavezi. V antiki so maslo uporabljali predvsem za medicinske namene, medtem ko je v srednjem veku postalo pomembno tržno blago. Danes ga najdemo v skoraj vsakem hladilniku. Spoznajte, kako vse ga lahko uporabite.

Povrnite sijaj pomivalnemu koritu

Tudi vas zmeraj znova razjezijo sledi drobnih vodnih kapljic na površini pomivalnega korita, ki se po čiščenju hitro spet pojavijo? Zagotovite sijaj, ki bo trajal dlje časa. Po temeljitem čiščenju korito dobro obrišite, do suhega, nato pa na papirnato brisačo položite košček masla in korito spolirajte. Tako bodo kapljice vsakič znova hitro spolzele s površine, sijaj pa bo ostal veliko dlje.

Odstranite lepilo s kože

Ste pogosto sam svoj mojster in včasih kakšno polomljeno stvar na hitro zalepite s sekundnim lepilom? Se vam pogosto dogaja, da ob tem zalepite še svoje prste? Potem zagotovo poznate neprijetni občutek, ko se nekaj kapljic lepila posuši na koži. Da bi ga lahko čim prej odstranili, na ta predel dobro vtrite nekaj masla; lepilo bo tako hitro popustilo.

Olajšajte rezanje

Kadar režete mehke sire ali ohlajene lepljive jedi, se ostanki precej hitro oprimejo noža, ki nerodno drsi skozi, nastajajo pa grdi, neravno odrezani kosi. Vroča voda v teh primerih navadno ni dovolj. Rezilo noža premažite s tankim slojem masla in presenečeni boste, kako preprosto boste narezali sir, karamelo ali lepljive kose čokoladne torte.

Rešitev za škripajoča vrata

Ali vsakič zastrižete z ušesi, ko odprete vrata shrambe ali katere od kuhinjskih omaric? Neprijeten zvok zagotovo nikomur ni všeč, in če doma nimate industrijskega vazelina, se lahko znajdete po svoje. Na nosila nanesite nekaj masla, nato pa vrata dobro razrahljajte ter večkrat odprite in zaprite. Tako boste glasno nadlogo hitro odpravili.