Kristavec

Smrt raste na vsakem vrtu: Hudičeva sapa, droga, ki ti ukrade dušo

J.S. / Revija Zarja Jana
8. 11. 2020, 08.38
Posodobljeno: 8. 11. 2020, 08.38
Deli članek:

Svet je nevaren kraj in mogoče je po svoje dobro, da smo pospravljeni v relativno varni državi, iz sveta namreč prihajajo svarila o drogi, ki so jo poimenovali devil's breath, hudičeva sapa.

Profimedia
Kristavec je pogosta okrasna rastlina na vrtovih.

Človeka v nekaj trenutkih spremeni v ubogljivega zombija brez lastne volje. Izvrstno in nadvse primerno za rope, ugrabitve in posilstva, saj žrtvi, ki je povsem brez lastne volje, niti na misel ne pride, da bi se upirala.

Znane so zgodbe, ko so omamljeni ljudje brez boja roparjem predali hišne ključe ali jim zaupali PIN-kodo svoje bančne kartice. Ampak tisti, ki so ostali samo brez televizorja ali denarja, so jo še poceni odnesli, pravi britanska policija, ki pozna tudi primere, ko se je za žrtev končalo bistveno slabše. Eden najbolj znanih je lanski umor plesalca in koreografa Adriana Murphyja. Petindvajsetletnik in osemnajstletnica sta ga zastrupila s skopolaminom, potem pa sta ga okradla in mu ukradla še identiteto. Usodna je bila pločevinka kokakole v njegovem stanovanju, v kateri so forenziki našli sledi skopolamina.

Ne vohajte svinjske dušice

Skopolamin, znan tudi kot hioscin, je alkaloid, ki ga pridobivajo iz rastlin iz družine razhudnikov, kot sta črni zobnik ali navadni kristavec – prav tisti kristavec (ali tudi datura ali svinjska dušica, pa še veliko drugih imen ima) z belimi trobentastimi cvetovi, ki kot okrasna rastlina krasi marsikateri slovenski vrt. Izvira iz Severne Amerike in vsi deli rastline so strupeni. Kristavec vsebuje podobne toksine kot volčja češnja, samo v drugačnem razmerju. Tole je najbolj ironično, v majhnih količinah je skopolamin blagodejen, saj pomirjevalno vpliva na človeka – z njim še danes pomirjajo in uspavajo, na primer, porodnice, zdravijo slabost in potovalno bolezen, pomaga pri depresiji, v oftalmologiji ga uporabljajo za razširitev zenice++, potapljači ga jemljejo za preprečevanje morske slabosti, znanstveniki preučujejo tudi njegovo uporabo pri odvajanju od kajenja … zelo koristna zadevica je lahko. V majhnih odmerkih. Priporočen odmerek v obližih proti potovalni bolezni, na primer, je 330 mikrogramov na dan. Ko vzamete (ali ko vam ga dajo) preveč, pa se stvari lahko zelo zapletejo. En gram skopolamina lahko ubije od deset do petnajst ljudi. Menda lahko celo pri ovohavanju cvetov kristavca cvetni prah povzroči čudne sanje.

Pasti samoodmerjanja

Seveda tudi zlorabe nikoli niso daleč – pred dobrega pol stoletja so skopolamin v serumu resnice uporabljale obveščevalne agencije, njegov potencial so že zdavnaj zavohali tudi kriminalci, nekateri pa so si bili več kot pripravljeni škodo povzročiti kar sami in so skopolamin uporabljali, kot se temu reče, kot »rekreacijsko drogo«, saj povzroča halucinacije. Tudi pri nas smo pred leti imeli primer, ko so fantje s preveč radovednosti in premalo poznavanja kemije naredili zvarek iz kristavca, ki so ga nabrali na nekem vrtu. Dva sta končala v bolnišnici, eden od njiju, 16-leten, je umrl.

Iz naših trgovin so že pred leti umikali ajdovo moko kar dveh proizvajalcev, enega domačega in enega tujega, ker so v njej odkrili atropin in skopolamin – v moki sta se znašla zato, ker je na njivah z ajdo rasel tudi kristavec.

Hudičeva sapa je brez vonja in okusa, v prahu je videti tako kot kokain, v Evropo pa se je razširila iz Kolumbije – pravijo, da je to poleg kokaina drugi najbolj razvpiti kolumbijski izvozni artikel – lahko vam jo podtaknejo v pijačo, lahko vam jo pihnejo v obraz, nedvomno najinovativnejši način pa so našle kolumbijske prostitutke, ki so si prsi namazale s skopolaminom in potem stranke povabile, naj jim jih poližejo. Tisti, ki so jim ustregli, so se zbudili s praznim bančnim računom. A so še vedno na boljšem kot tisti, ki so ob prebujenju opazili, da so jim pobrali kakšno ledvico. Nekateri so umrli, ker so jim dali prevelik odmerek.

Žrtev se ponavadi ničesar ne spominja, skopolamin zelo hitro izgine iz krvnega obtoka, kljub temu pa nekaterim ostanejo dolgotrajne posledice, kot so nočne more ali občasna izguba spomina. In vendar to nevarno mamilo pravzaprav ni zares prepovedano – mogoče ga je kupiti na spletu ali na temnem spletu, ki ga nihče ne nadzoruje.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica