STROČNICE

S fižolom pomahajmo v slovo trebušni maščobi

T.D.
5. 10. 2020, 21.30
Deli članek:

Imamo idealno novico za vse, ki obožujejo konkretne jedi; grah, leča, fižol, bob in druge stročnice topijo trebušno maščobo hitreje kot peresno lahka zelena solata!

Revija Zarja
Če jih boste ob vsakem obroku pojedli vsaj za pol skodelice, in vmešate jih lahko praktično vsepovsod, lahko v enem tednu izgubite do štiri kilograme.

Med dieto je dovoljeno pojesti do eno skodelico stročnic na obrok, zraven pa obilo pustih beljakovin in po možnosti zelenjave brez škroba. Jedem dodajte poljubne začimbe. Takole vztrajajte šest dni, sedmi dan pa si le privoščite, kar vam je volja. Ko vas bo bobek pripeljal do vitke postave, se še naprej poskušajte držati kar najbolj zdravega jedilnika in večini jedem dodajati pol skodelice stročnic. To je vsa umetnost vitkega in zdravega življenja.

Fižolova čarovnija

Stročnice imajo, paradoksalno, tako učinkovite shujševalne učinkovine, da je z njimi hujšanje hitrejše, predvsem pa lažje, kot če bi se povsem odpovedali dobrotam iz skupine ogljikovih hidratov. Še več, stročnice vam omogočajo dostojno topljenje kilogramov, brez volčje lakote ali želje po nezdravih, predelanih ogljikovih hidratih, ki običajno nastopi, če so na jedilniku le puste beljakovine in zelena solata. Ogljikovi hidrati so pač osnovno pogonsko gorivo telesa, brez njih izgubljamo voljo po gibanju in celo učenju, razmišljanju, kajti ogljikovi hidrati so najpomembnejša hrana za živčne povezave v možganih.

Kaj pa napenjanje?

Mnogi se stročnicam izogibajo, ker povzročajo zoprne vetrove. Tej težavi se izognete s pravilno pripravo in uporabo začimb. Pred kuhanjem jih namakajte najmanj 24 ur ali pa kalite do dva dni, da poženejo do en centimeter velike kalčke. Kaljene stročnice so hitreje kuhane in lažje prebavljive. Med namakanjem in kuhanjem vodo vsaj dvakrat zamenjajte ter dodajte začimbe, kot so majaron, origano, kumina in timijan. In naj spomnimo, da so stročnice v kulinariki vsestransko uporabne. Stročnice iz pločevinke uporabite tako, da tekočino odcedite in jih sperete pod tekočo vodo. Uporabite jih lahko za juhe, enolončnice, samostojne solate ali dodatek k solatam, krompirju, polpetom in okusnim namazom.