Dieta za zlata leta

Kaj pove glikemični indeks o nekem živilu

T.D.
30. 8. 2020, 19.33
Deli članek:

Ko je pred sto leti ženska doživela petdeset let, je prestopila prag starosti. Naravno se je nehalo njeno plodno obdobje in s tem je nekako odzvonilo njenemu ženskemu poslanstvu in, žal, vitkosti.

Dreamstime
Izogibajte se ogljikovim hidratom z visokim glikemičnim indeksom in še posebno tistim z zelo visokim, kot so krompir, bela moka in sladkor.

Danes je ženska, kakor ugotavlja tudi Michel Montignac, katerega filozofija prehranjevanja pomaga hujšati in podaljšuje življenje, pri petdesetih še mlada in poleg tega lahko z različnimi sredstvi to mladostnost tudi ohranja. Pri tem nam lahko pomaga zlasti prehrana, ki varuje pred kroničnimi boleznimi, predvsem pa je njen stranski produkt manj kilogramov na tehtnici. Kaj torej jesti, da ne boste med polovico žensk, ki po zadnji menstruaciji kupujejo večje konfekcijske številke?

Osnovno prehranjevalno načelo

Vnos ogljikovih hidratov, ki povzroča izločanje inzulina, je odločilen dejavnik v nauku o pravilni prehrani po Montignacu. Ko izbiramo ogljikove hidrate glede na njihov vpliv na raven sladkorja v krvi oziroma po glikemičnem indeksu, lahko pri sebi uravnavamo izločanje inzulina in posledično vplivamo na povečevanje ali zmanjšanje telesne teže. Poleg tega so izjemnega pomena tudi beljakovine in maščobe. Znano je namreč, da beljakovine pospešujejo izločanje glukagona, hormona, ki posredno zmanjšuje zaloge maščob.

Spremenimo prehranjevalne navade

To lahko traja od enega do več mesecev, odvisno od tega, kako močno voljo imate. Kakšna so Montignacova glavna pravila? Jejte redno tri obroke na dan in pazite, da niti enega ne preskočite. Izogibajte se ogljikovim hidratom z visokim glikemičnim indeksom in še posebno tistim z zelo visokim, kot so krompir, bela moka in sladkor. Izogibajte se nenehnemu grizljanju. Če ste med obroki kdaj lačni, lahko pojeste bodisi malo sadja bodisi kos polnozrnatega kruha z marmelado brez sladkorja. Tu in tam si lahko privoščite tudi kaj sladkega, na primer nekaj koščkov čokolade s 70 ali več odstotki kakava.

Ko jeste zunaj

Namesto ogljikovih hidratov ne jejte hitre hrane. Če greste v picerijo, raje izberite popečene jajčevce s sirom ali paradižnik z mocarelo, vendar brez belih testenin. Sicer pa je v najslabšem primeru še vedno bolje, da jeste špagete s srednje visokim glikemičnim indeksom, kot pa jedi iz bele moke, kot so pice, hamburgerji, vroče hrenovke ali pečen krompirček, ki ima enega najvišjih glikemičnih indeksov.

Jejte mlečne izdelke

Za zajtrk pijte posneto mleko. Spet odkrijte bogastvo sirov iz različnih pokrajin. Če pa ne marate sira, se odločite za jogurte. Ne jejte pa neodcejene skute, saj so v sirotki beljakovine, ki lahko zelo spodbudijo izločanje inzulina. Za zajtrk jejte polnozrnati kruh, na katerega si lahko namažete malo masla. Ali pa poskusite žita s celim zrnjem ali kosmiče. Nikar iz prehrane povsem ne izločite maščob.