Zanimivosti

Vzemimo si oddih od nenehnega dela

T.D.
30. 8. 2020, 17.57
Deli članek:

Prevečkrat se zgodi, da ljudje, namesto da bi se konec tedna sproščali, sedijo pred svojim računalnikom in delajo. Preverite, zakaj si je tako zelo pomembno večkrat vzeti prost vikend in se popolnoma odmakniti od vsakodnevne rutine.

Profimedia
Če se možgani ne bodo spočili, se bo sčasoma poslabšal vaš spomin.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste takrat, ko so bili vaši možgani najbolj obremenjeni in ste imeli največ dela z različnimi obveznostmi, občutili večjo utrujenost in manj volje do dela? To pomeni, da so se možgani v resnici uprli, kar se lahko kaže tudi v tem, da se težko spoprijemate z nalogami in izzivi, ki jih sicer zlahka opravite ali rešite. Počitek in sprostitev sta dva izmed ključnih dejavnikov za zdravje možganov, vse skupaj pa deluje podobno kot pri sproščanju mišic. Možganom moramo počitek nameniti vsak dan, najpomembnejši pa so prosti dnevi in seveda vikendi. Če se možgani ne bodo spočili, se bo sčasoma poslabšal vaš spomin, zmanjšala se bo sposobnost osredotočenja, postali pa boste tudi bolj občutljivi, kar se bo kazalo pri izražanju čustev.

Izkoristite dopust

Poskrbite, da boste na koncu obdobja, v katerem morate izkoristiti proste dni, to tudi storili. Nekatere države lahko recimo koristijo zgolj deset dni vsako leto, kar niti približno ni dovolj za to, da se možgani popolnoma odklopijo, zato izkoristite, kar vam je ponujeno, in v tistem času resnično ne delajte. Predvsem takrat, ko se odpravite v drugo okolje, to zelo pozitivno vpliva na delovanje možganov.

Koliko počitka je dovolj?

Se sprašujete, koliko dni neprekinjenega dopusta potrebujete, da se lahko fizično in psihično res dobro spočijete? Univerzalnega odgovora na to vprašanje ni, pravijo strokovnjaki. Potreba po počitku je odvisna od več dejavnikov – od osebnostnih lastnosti posameznika, njegove energetske opremljenosti, sposobnosti, kako prenaša stresne dogodke in se z njimi spoprijema, in od njegove občutljivosti; pomembno vlogo pa igra tudi narava dela, ki ga opravlja posameznik. So pa raziskave potrdile, da res potrebujemo vsaj en prost dan na teden in vsaj 14 dni v kosu enkrat na leto.