Svet

Francoski podpolkovnik naj bi Ruse zalagal z občutljivi informacijami

C.E./STA
30. 8. 2020, 17.40
Posodobljeno: 30. 8. 2020, 17.46
Deli članek:

V Franciji so pretekli teden aretirali francoskega podpolkovnika, ki je osumljen vohunjenja za Rusijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

"Visoki častnik je v pravosodnem postopku zaradi kršenja varnostnih pravil," je danes povedala francoska obrambna ministrica Florence Parly. Drugih podrobnosti ni želela pojasniti, poroča francoski radio Europe 1.

Francoski podpolkovnik, ki je bil nameščen v bazi zveze Nato v bližini italijanskega Neaplja, je osumljen zagotavljanja informacij tuji sili, zbiranja informacij, s čimer škoduje temeljnim interesom države, in kompromitiranja tajnosti nacionalne obrambe. Zagotavljanje zelo občutljivih informacij ali dokumentov tuji sili je v Franciji opredeljeno kot izdaja. Podpolkovniku grozi do 15 let zapora.

Moški, star okoli 50 let, ima ruske korenine in tekoče govori rusko. V Italiji so ga opazili v družbi pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU, kateremu naj bi predajal zelo občutljive informacije oziroma dokumente.

Pripadniki francoske obveščevalne agencije DGSI so ga aretirali pred odhodom v Italijo ob koncu njegovega dopusta v Franciji. Priprt je v pariškem zaporu, še navaja Europe 1.