Podaljšajmo svežino

V zamrzovalniku lahko hranite tudi riž in moko

Z.F.
26. 4. 2020, 16.04
Deli članek:

Si predstavljate življenje brez hladilnika in zamrzovalnika? Težko, kajne? Zagotovo eden boljših izumov prejšnjega stoletja. Tokrat vam razkrivamo, kaj je poleg že zamrznjenih živil še priročno shranjevati v zamrzovalniku.

dreamstime
Zagotovo se sliši neverjetno, a zares deluje.

Ne pozabimo, da je prvotna naloga zamrzovalnika podaljšati obstojnost živil, ki jih sicer v določenem časovnem razdobju ne bi mogli zaužiti. Razkrivamo vam, da je seznam živil, ki jih lahko brez skrbi shranite v zamrzovalniku in jih pozneje seveda brez težav odmrznete in zaužijete, precej daljši, kot mislimo.

Riž

Ali tudi vi spadate med tiste, ki nikoli ne zadenejo z merico riža in ga pogosto skuhate preveč? Riž je sicer idealno živilo za »reciklažo« oziroma za to, da iz njega pripravite nove in drugačne jedi. Če ste riž pripravili kot prilogo, ga lahko uporabite za pripravo riževega narastka ali rižote. Lahko pa ga shranite v zamrzovalniku. Japonci pravijo, da moramo riž shraniti čim prej po tem, ko smo ga skuhali, saj tako ohrani sočnost in se pretirano ne izsuši. Nato ga uporabite po potrebi, zgolj odtalite ga, prepražite na žlici olja ali skuhate na pari.

Zrele banane

Če se je pred kratkim izplačal nakup kilograma banan, pa ste precej hitro ugotovili, da gre za precejšen zalogaj, ki ga je težko porabiti ... Še preden bodo propadle, jih zamrznite. Banane olupite in narežite ter shranite v plastičnih vrečkah ali posodicah. Uporabite jih lahko za pripravo smutijev, odličnega kremastega sladoleda, pri katerem banana velja za osnovo, ali pri peki sladic. V sončnih pomladnih dneh le preizkusite recept za bananin sladoled, ki mu dodate zgolj nekaj sladke smetane in kakava, ali pa banane zmešajte samo z nekaj smetane. Lahko jim dodate jagodičevje, arašidovo maslo, čokolado ...

Moka

Da, prav ste prebrali. Lahko vam razkrijemo celo skrivnost pekov. Nekateri namreč načrtno shranjujejo moko v zamrzovalniku ali vsaj čim bolj ohlajenih prostorih, saj ji s tem ne le podaljšajo življenjsko dobo, temveč tudi poskrbijo, da so pekovski izdelki, ki so pripravljeni iz zmrznjenih sestavin, bolj rahli, ko so pečeni. Odvečne količine moke tako brez skrbi zamrznite in preprečite, da bi se v njej zaredili nepovabljeni in nezaželeni gosti.