NAREDIMO SAMI

S čemažem in brezo do sijoče kože in las

T.D.
26. 4. 2020, 10.02
Deli članek:

Naredite regenerator za lase, mazilo za mehke roke in pasto za nečisto kožo kar doma, saj imate vse, kar potrebujete na vrtu!

Dreamstime
Z brezovo tekočino za izpiranje postanejo lasje mehki in sijoči, lasišče pa zdravo.

Blagi čemažev pesto ni le primeren za zdrav spomladanski prigrizek, temveč tudi čisti nečisto kožo. Potrebujete: 7 listov čemaža, 2 žlici skute, 2 žlici sončničnih semen, 1 žlico olivnega olja. Vse sestavine zmeljite v pasto, jo nanesite na obraz in pustite delovati 10 minut. Sperite najprej z mrzlo vodo, potem pa še z mlačno.

Marjetično mazilo za čisto kožo

Potrebujete: 1/2 pesti cvetov marjetice (približno 25 cvetov), 50 mililitrov sončničnega olja. Marjetice vsujte v svetel kozarec z navojem, prekrijte z oljem in pustite stati na soncu približno štiri tedne. Tako dobite marjetično olje, iz katerega zamešajte mazilo, za katerega potrebujete: 5 gramov čebeljega voska in 50 mililitrov marjetičnega olja. Sestavine spravite v skledo in raztopite v vodni kopeli na štedilniku. Temeljito mešajte in pazite, da v olje ne škropi voda. Ko se segreto olje in vosek dobro premešata, skledo odstranite iz vodne kopeli, mešanico prelijte v posodico za kremo in pustite, da se ohladi.

Regenerator za lase iz brezovega listja

Potrebujete: 1 žličko posušenih brezovih listov, 1 skodelico vode. Liste prelijte z vrelo vodo, poparek pustite, da se shladi, in ga precedite. Poparek ni primeren za plave lase. Hladen brezov čaj pa je nadvse blagodejen za nečisto kožo na obrazu. V shlajen poparek preprosto pomočite kosem vate in si z njim obrišite obraz.

Mazilo za mehke roke

Potrebujete: 125 mililitrov ali 6 žlic vazelina, 1–2 pesti svežih bezgovih cvetov. Vazelin raztopite v vodni kopeli na majhnem ognju. Umešajte cvetove in pustite mešanico stati 45 minut. Če se zgosti, jo spet nekoliko pogrejte. Tekočino prelijte v temen kozarec z navojem, počakajte, da se shladi, in zaprite. Krema, ki jo v hladilniku lahko hranite do šest mesecev, neguje razpokano in ranjeno kožo.