SKRIVNOST V SPREJU

Veste, kako vsestranski je pripomoček mehanikov?

Z.F.
9. 4. 2020, 21.32
Deli članek:

Le kdo ne pozna skoraj obveznega pripomočka mehanikov, ki ima lastnosti izpodrivanja vode in se uporablja tudi kot mazivo, bolj znan pa je pod imenom WD-40?

Dreamstime
Razpršilo je odlično tudi pri odstranjevanju madežev kave in čaja.

Ta pripomoček ni uporaben zgolj v delavnicah, temveč ga je priročno imeti tudi doma. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj trikov, s katerimi boste hitro odpravili vsakodnevne manjše nadloge.

Posoda se je »zlepila«

Tudi vi bentite, ker ne morete ločiti loncev, ki jih je vakuum zlepil skupaj? Preizkusite naslednji preprost trik. Nekaj olja ali razpršila nanesite v spoj, kjer sta se lonca sprijela, nato pa ju postopoma in počasi vlecite narazen. Trik je uporaben tudi pri sprijetih steklenih kozarcih, ki ste jih naložili drugega v drugega, ne da bi tvegali, da bi kašnega izmed njih razbili.

Povrnite sijaj, odstranite praske

Če je tudi v vašem gospodinjstvu hladilnik ali morda pečica v čudovitem kovinskem sijaju, ki so ga že zdavnaj zamenjali odtisi prstov in madežev, kljub nenehnemu čiščenju pa se na površini poznajo lise, preizkusite naslednji trik. Površino najprej dobro očistite, tako da odstranite vse mastne in druge madeže, ki so se skozi čas nabrali na površini. Nato na mehko krpo nanesite nekaj razpršila in z nežnimi gibi nežno spolirajte površino, ki ji želite povrniti sijaj. Razpršilo lahko uporabite tudi za odstranjevanje prask iz tal, ki so se pojavile tako na parketu kot tudi na vinilnih površinah. Praske najprej dobro očistite, nato pa jih spolirajte do sijaja. Bodite pozorni, saj je lahko površina zaradi razpršila spolzka.

Odstranite madeže čaja in kave

Se je v les ali delovni pult zažrl madež kave ali pravega čaja? Preizkusili ste že številne rešitve, a nobena zares ne deluje? Preizkusite naslednji trik. Nekaj razpršila nanesite na madež, pustite delovati vsaj 10 minut, nato pa obrišite s krpo. Mesto nato dobro očistite z detergentom za ročno pomivanje posode.

Preženite nadležne žuželke

Če se želite tudi vi izogniti nepovabljenemu obisku žuželk v svojem domu, pršilo razpršite po okvirjih oken in vrat. Razpršilo žuželkam močno smrdi in niti pomislile ne bodo, da bi se ponovno povabile na obisk. Z razpršilom lahko preprečite tudi osam, da bi si pod streho ali pod podboji naredile gnezdo. Popršite tramove ali lesene podboje hiše in tako preprečite, da bi se naselile tam, kjer si najmanj želite.