REJA PERUTNINE

FOTO: Veličastni pritlikavi feniksi s Pragerskega

Mojca Vtič / Štajerski tednik
11. 4. 2020, 10.38
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 22.54
Deli članek:

Po stopinjah dedka in očeta do evropskega mojstra in naj gojitelja.

Blaž Berlič
Sodniki so na tekmovanjih najbolj pozorni na tip in obliko, barvo, razstavno kondicijo živali.

Pragerčan Blaž Berlič ima svojevrsten hobi. Ukvarja se z rejo pasemske perutnine, kot sta se pred njim že oče in dedek.

Štiriindvajsetletni Blaž Berlič ni le predan in zagnan gojitelj ter skrbnik pernatih živali, je tudi licenciran amaterski kolesar. In če dodamo še ščepec črnega humorja ali provokativnosti ter vprašamo, ali sta tudi kurja juhica ter pusto belo meso (glede na to, da je športnik) na Blaževem jedilniku? »Seveda, kdaj pa kdaj tudi zadiši po kurji juhi, a ta ni iz mesa mojih živali. Pasma ni mesni tip, gre za okrasno perutnino,« je dodal smeje. 

»Skozi celotno otroštvo sem spoznaval male živali in prosti čas preživel v njihovi družbi,« je dejal, zato ne preseneča, da je naklonjenost do perjadi ohranil tudi potem, ko je prerasel otroška leta. Pasemsko perutnino, to so živali pasme pritlikavi feniks v treh barvah (zlati, črni in beli), goji zgolj za razstave v Sloveniji in po Evropi. Letos mineva 10 let, odkar se je udeležil prve. V tem času je osvojil številne nagrade, tako se lahko pohvali z večkratnimi regijskimi, državnimi in mednarodnimi prvaki. »V letu 2018 sem se udeležil evropske razstave na Danskem. Na razstavi je bil seštevek ocen mojih živali največji v pasmi pritlikavi feniks in pridobil sem naslov Evropa mojster v omenjeni pasmi. Ta naziv je največja nagrada, ki jo lahko gojitelj prejme.« Ob tem ga je v letih 2018 in 2016 evropska zveza odlikovala tudi za naj gojitelja. »Sodniki so najbolj pozorni na tip in obliko, barvo, razstavno kondicijo. To pomeni, da se morajo razstavljene živali čim bolj ujemati z napisanim standardom pasme. Sem pa tudi sam po vseh uspehih in izkušnjah sklenil pridobiti licenco za sodnika. Upam, da jo bom prejel letos.«

NAJLEPŠI PRIMERKI IZMENJANI PO EVROPI

Blaž sicer pravi, da je reja in prodaja okrasnih živali v Sloveniji slaba oziroma podcenjena. »Živali imajo nerealno ceno. Zelo malo razstavnih živali prodam v Sloveniji, saj gredo najlepši primerki po Evropi. Ob tem bi poudaril, da ne gre toliko za prodajo kot izmenjavo. Imam veliko prijateljev v Nemčiji, Avstriji na Češkem, s katerimi sodelujem in si izmenjujem živali. S tem skrbim za dvig kakovosti živali.« Kolikšnemu številu živalim trenutno daje dom, težko pove, saj se ta številka spreminja. »Trenutno smo v času valjenja, tako da sem v pričakovanju mladičev.« Sicer pa neguje okrog 50 primerkov pasme. »Več časa in pozornosti pa potrebujejo živali v obdobju valjenja, ko je treba nadzorovati vlažnost in temperaturo zraka, ter v obdobju rasti, ko se že izvajajo prve selekcije. Največ prisotnosti pa zahteva sama priprava živali na razstavo, saj morajo biti očiščene in negovane. Tako bi težko rekel, koliko časa posvetim temu hobiju, a kar je pomembnejše – to delam z veseljem,« je povedal in priznal, da sta mu v pomoč in oporo tudi starša, še posebej mama. Fenikse, katerih posebnosti so repi, in druge pasemske male živali si je mogoče tudi ogledati, in sicer v jesenskih mesecih na razstavah malih živali. Blaž je namreč član Društva gojiteljev malih živali Pragersko.

Blaž Berlič
Pasma, ki jo goji Blaž, ni mesni tip, ker gre za okrasno perutnino.