Drastično

Vse več nenavadnih ukrepov v boju za zaustavitev pandemije

K.K.
10. 4. 2020, 06.55
Posodobljeno: 10. 4. 2020, 08.10
Deli članek:

Prisotnost koronavirusa beležijo v več kot 200 državah sveta, večina je v boju z virusom sprejela mnoge, tudi zelo drastične ukrepe, ki jih nismo bili vajeni v preteklosti.

Reuters
Na Islandiji testirajo vse otočane.

Medtem ko se države po vsem svetu borijo, da bi zaustavile epidemijo, Islandija dela nekaj čisto drugega. Mala otoška država, ki ima 364.000 prebivalcev, se je odločila, da bo na virus testirala prav vse otočane. Testiranje vključuje tudi ljudi, ki ne kažejo simptomov okužbe, oblasti pa so sporočile, da so do zdaj testirale večji odstotek prebivalcev kot katerakoli druga država.

Bodite prijazne 

Malezijske oblasti so pozvale ženske, naj bodo v času epidemije tudi doma lepo oblečene in naličene ter naj ne »sitnarijo« svojim možem. Navodila so nadgradili tudi s slikovnim gradivom. Na eni izmed podob moški sedi na kavču, ženska pa ima ob tem oblaček z opozorilom, naj se izogiba »sarkastičnim« izjavam, če ji mož ne želi pomagati pri hišnih opravilih. Če morajo ženske kaj pripomniti, opozarja letak, naj to storijo na humoren način ali naj pri tem uporabljajo celo glas, s katerim posnemajo robotsko igračko doraemon iz Japonske, ki je izjemno priljubljena v vsej Aziji. Po Maleziji je završalo, vlada se je sicer pozneje ženskam opravičila in povedala, da so hoteli s tem nasvetom pomagati ženskam pri lajšanju napetosti doma oziroma jim pomagati, da bi se izognile družinskemu nasilju.

Profimedia
V Maleziji priporočajo ženskam prijaznost.

Izhodi po spolu

Panama, ki ima skoraj tisoč okuženih, je uvedla karanteno na podlagi spola. Od srede naprej lahko moški in ženske zapuščajo svoje domove za največ dve uri, a ob različnih dnevih. Ženske lahko hišo zapustijo ob ponedeljkih, sredah in petkih, moški pa ob ostalih dnevih. Ob nedeljah velja karantena za vse.

Izhodi na podlagi matične številke

V Kolumbiji so se odločili, da lahko prebivalci zapustijo svoj dom za opravljanje nujnih opravkov glede na zadnja mesta števil matične številke. Tisti, ki imajo na zadnjem mestu število 0, 4 ali 7, lahko dom zapustijo ob ponedeljskih, tisti s končnimi števili 1, 8 ali 5, pa ob četrtkih. O uvedbi podobnega ukrepa razmišljajo tudi v Boliviji.

Določene ure za sprehajanje psov

Srbska vlada je uvedla večerno uro za sprehajanje psov,  a zaradi velikega neodobravanje lastnikov psov odločitev ni bila sprejeta. Je pa predsednik Aleksandar Vučić prepovedal izhod starejšim od 65 let, le ob nedeljah gredo lahko ven za približno dve uri, in uvedel vikend karanteno za vse, ki traja od sobote od 15. ure pa do ponedeljka zjutraj.

Sprehod samo živih ljubljenčkov

Veliko držav dovoljuje sprehajanje psov zgolj v bližnji okolici bivališč. Oblasti na Sardiniji so opazile, da na sprehod hodijo tudi ljudje, ki nimajo hišnih ljubljenčkov. Nekateri so tako na povodec privezali kozo, želvo in plišaste igrače, samo da bi se izognili prepovedi gibanja. Takoj so poostrili ukrep, po novem je dovoljeno sprehajanje le živih ljubljenčkov in to samo psov.

Švica uporabila vojsko

Švica se je pridružila skupini držav, ki imajo več kot 10.000 potrjenih okužb z novim koronavirusom, v tem času je umrlo 170 ljudi. Najhuje je v švicarskem kantonu Ticino, ki meji na Italijo, kjer so potrdili kar dve petini vseh smrti v državi. V okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužbe je vlada ukazala zaprtje šol, restavracij in trgovin, ki niso nujne za preživetje, uvedli so oster nadzor na mejah. Prvič po drugi svetovni vojni so mobilizirali tudi švicarsko vojsko, ki pomaga zdravstvenim delavcem.  Val ogorčenja je v državi sprožila tudi novica, da bo telekomunikacijsko podjetje Swisscom, ki je v večinski državni lasti, oblastem omogočilo dostop do podatkov o telefonih, da bodo lahko nadzorovali, ali državljani upoštevajo ukrepe glede prepovedi druženja.  

Nataša Juhnov
Sušenje mask, prizor, ki ga je mogoče videti po vsem svetu.

Hrvaška zaprla otoke

Zadrska občina je zaprla občinske meje in dostop do dalmatinskih otok zaradi italijanskih jaht, ki vsakodnevno brez ustreznega nadzora plujejo med otoki. »Vsak dan prideta dve do tri jadrnice z italijanskimi potniki, o katerih ne vemo nič, prav tako ne moremo ukrepati,« je povedal zadrski župan. Naval tujcev, predvsem iz Slovenije in Italije, se opazi zlasti v tistih občinah, kjer imajo tujci svoje počitniške hiše. Na Pagu, Ugljenu in Pašmanu se je tako število prebivalcev v teh tednih podvojilo, kar domačine razburja, saj jim prišleki praznijo trgovine, prav tako nimajo vpogleda, ali so ti tujci okuženi ali ne. Enega izmed njih je zadrska policija v ponedeljek kaznovala z 8000 kunami kazni zaradi kršenja pravil o samoizolaciji.

Prepovedali besedo koronavirus

Turkmenistan se je odločil za strategijo, v kateri je prepovedana uporaba besede koronavirus. Tistim, ki se v javnosti pogovarjajo o virusu ali nosijo zaščitne maske, grozi zaporna kazen. Oblasti v Turkmenistanu, sosednji državi Irana, kjer se z veliko težavo spopadajo z izbruhom okužb, trdijo, da v nasprotju s svojo sosedo niso opazili niti enega primera okužbe.

Ne vidimo virusa

Mnogi ljubitelji nogometa v pomanjkanju svetovnih športnih dogodkov spremljajo belorusko nogometno ligo. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko namreč vztraja pri tem, da novega koronavirusa v Belorusiji ni, saj ga on »ne vidi leteti po zraku«. Država se tako dela, kot da se nič ne dogaja, niso sprejeli nobenih zaščitnih ukrepov, šole so odprte, trgovine tudi, prav tako še vedno neovirano potekajo športni in drugi dogodki.

Vse po starem

Tudi na Švedskem imajo kljub več kot 4500 potrjenim okužbam dokaj sproščen odnos do svetovne pandemije. Švedska ima še vedno odprte osnovne in srednje šole, prav tako dovoljuje javno zbiranje ljudi, a ne več kot 50 hkrati. Po državi so odprte restavracije, ki strežejo ob mizah, ljudje pa se neovirano družijo. 

Eksodus delavcev

Indijski premier je v nedeljo zvečer v štiri ure dolgem nagovoru za tri tedne razglasil karanteno in pozval 1,3 milijarde Indijcev, to je petina svetovnega prebivalstva, naj ostanejo doma, kar se je zgodilo prvič v zgodovini te države.  Gre za do zdaj najstrožji in najbolj drastičen ukrep v boju proti novemu koronavirusu kjerkoli po svetu. V štirih urah so po vsej državi ustavili javni promet, vključno z železnicami, zaprli so vse državne urade, vse izobraževalne ustanove in vse kraje čaščenja, brez izjeme. Prepovedane so tudi vse vrste prireditev. Iz mest so se začele valiti kolone na stotine milijonov delavcev, ki so ostali brez sredstev za preživetje in so se peš napotili na več sto kilometrov dolgo pot do svojih vasi. Zaščitnih mask seveda nimajo, zato obstaja nevarnost, da bi omenjeni delavci lahko virus iz mest razširili na podeželje. Marsikje so izbruhnili spopadi s policijo, ki je bedela nad upoštevanjem ukrepov. Indijske železnice so ob tem sporočile, da nameravajo vagone, ki med karanteno samevajo, spremeniti v začasne bolnišnice. 

Na svobodo s potrdilom

V mestu Vuhan, kjer se vse skupaj začelo, se počasi sproščajo strogi omejevalni ukrepi. Kdor je prejel zeleno zdravstveno spletno potrdilo, lahko zapustil stanovanje za največ dve uri. Nekateri svoja bivališča prvič zapuščajo po več kot 40 dneh karantene.

V Izraelu okužena vlada

Okužen je izraelski minister za zdravje Jakov Licman, ki je še pred kratkim trdil, da je virus kazen za homoseksualce. V samoizolaciji je skupaj z ženo, ki je prav tako pozitivna na virus, večji del izraelske vlade, vključno s premierjem Benjaminom Netanjahujem, je prav tako v izolaciji. Izraelske bolnišnice so edine na svetu, ki dovoljujejo slovo družinskih članov od umirajočih zaradi covida-19. V ustrezni zaščitni opremi seveda.