Zanimivosti

Nevarna kozmetika: Zakaj se pojavijo alergije na kreme?

T.D.
8. 3. 2020, 13.13
Posodobljeno: 8. 3. 2020, 13.13
Deli članek:

Danes ni nič več čudnega, če slišimo, da ima nekdo alergijo zaradi kreme za obraz, ličil, dišav ali kozmetičnih izdelkov na splošno. Alergične reakcije na koži so postale relativno pogost pojav.

Dreamstime
Nekatere sestavine kozmetike povečujejo tveganje za pojav alergičnih reakcij na koži, še zlasti če je koža občutljiva.

Da bi to težavo rešili, je včasih dovolj, če spremenimo samo običajne vsakodnevne navade. Vsekakor je priporočljivo, preden poskusite nov kozmetični izdelek, da ga testirate. Da bi bili prepričani, da gre za alergične reakcije na koži in ne samo za netolerantnost ali draženje kože, preverite, ali se vam po nanosu določenega kozmetičnega izdelka na koži pojavijo rdeči madeži.

Vzroki alergične reakcije

Alergija na kremo za obraz, dišave ali ličila se pojavlja v stiku z določenimi sestavinami, ki stimulirajo obrambno reakcijo organizma kot ustvarjanje celic, občutljivih na sestavino, ki jo telo doživlja kot alergen. Netolerantnost se razlikuje in se pojavlja pri ponovni izpostavljenosti različnim molekulam, ki v stiku s kožo delujejo agresivno. Povzroča srbenje in rdečico kože samo na tistem delu, ki je v neposrednem stiku z dražečimi snovmi, ne povzroča pa imunske reakcije. Tudi neškodljive snovi lahko povzročajo draženje kože, še posebej pri občutljivi koži, dodatni dejavniki tveganja pa so posameznikove predispozicije za to in onesnaženost okolja.

Negovalni izdelki

Pri alergiji na negovalne kozmetične izdelke najbolj tvegamo s tistimi, ki tvorijo veliko pene ali imajo dolg seznam sestavin. Nekatere sestavine krem in tudi sredstev za čiščenje (mila, peneče kopeli, šamponi) povečujejo tveganje za pojav alergičnih reakcij na koži, še zlasti če je koža občutljiva. Med potencialnimi dražečimi snovmi so parafin, lanolin, določeni akrilati in filtri v sončnih kremah (benzofenon) ter določeni konzervansi, kot je katon, če so v prevelikih količinah. Če ste nagnjeni k alergičnim reakcijam, se lahko pojavijo tudi kot posledica stika kože z barvili in nekaterimi površinsko aktivnimi snovmi (tenzidi, ki ustvarjajo peno). Izbirajte sredstva za umivanje in čiščenje, ki ne vsebujejo tenzidov ali pa vsebujejo njihovo minimalno količino. Da bi se izognili alergiji na kremo za obraz ali na kateri drug kozmetični izdelek, izberite izdelke, ki imajo čim krajši seznam sestavin. Za čiščenje obraza uporabljajte olje, ki obnavlja hidrolipidni sloj kože, kot tudi sredstva, bogata z emolienti, ki kožo mehčajo in vlažijo. Namesto kopanja se prhajte, saj je koža tako manj izpostavljena kloru. Izogibajte se agresivnim milom za umivanje, prav tako izberite mleko za čiščenje kože in tonik brez alkohola, predvsem pa ne uporabljajte kozmetičnih izdelkov z dodanimi barvili in dišavami.