Najožji krog

Najožji sodelavci Janeza Janše: od popolne pripadnosti do zdolgočasenosti

Edvard Kadič
8. 3. 2020, 07.52
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je primerjal dve fotografiji Janševih najožjih sodelavcev, posnetih z zamikom nekaj minut, ki pa se med seboj bistveno razlikujeta.

sta
Tokrat je primerjal dve fotografiji Janševih najožjih sodelavcev...

Pripadnost

Prekrižane roke. Prekrižane roke na prsih imajo več pomenov. V tem primeru gre predvsem za počivanje rok s križanjem na prsih in s tem tudi sproščanje mišic rok.

Očesni stik 

Večina ima pogled usmerjen v Janeza Janšo. Glede na sproščene nasmeške na obrazih lahko sklepamo, da gre za lahkotno kramljanje, ki je namenjeno preganjanju dolgčasa med čakanjem. 

Zrcaljenje 

Sogovorniki zavzemajo podobne (zrcalne) drže teles zato, ker so medsebojno usklajeni v svojih občutjih. Glede na celotno sliko se dobro počutijo med seboj in na takšen način izražajo tudi pripadnosti skupini.

sta
..., posnetih z zamikom nekaj minut, ki pa se med seboj bistveno razlikujeta.

Naj že mine (Zvone Černač)

Naslanjanje na oporo (stol) in opiranje roke na bok govorita, da je telo utrujeno in da oseba že komaj čaka, da bo postavanje že enkrat mimo.

Dolgočasje (Alenka Jeraj)

Pogledovanje na telefon v družbi pomeni predvsem naveličanost in tiho upanje, da bo čakanje kmalu prekinjeno.

Dotikanje sogovornika (Franca Breznik)

Dotikanje s sogovornikom med pripovedovanjem smešnic se izvaja zato, da si zagotovimo dovolj pozornosti med pripovedovanjem, saj je del učinka smešnice vezan tudi na neverbalno komunikacijo (glas, smeh ...).

Čakanje na konec (Alenka Godec)

Sproščeno stanje z rokami v žepu kaže na rahlo dolgočasje in upanje, da bo čakanje kmalu mimo.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.