Zanimivosti

Pričenja se 31. sejem ALPE-ADRIA

Oglasno sporočilo
29. 1. 2020, 10.37
Posodobljeno: 29. 1. 2020, 10.45
Deli članek:

Na slovesnem odprtju v sredo, 29. januarja, dopoldne bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani minister Zdravko Počivalšek tudi uradno odprl 31. Alpe-Adria. Na njem bodo že desetič podelili sejemsko nagrado za kakovost in odličnost v turizmu.

Priznanje Jakob, ki je ime dobilo po prvem turistu – romarju Jakobu, so na temo inovativne turistične vsebine in programi v gradovih in dvorcih prejeli Gradovi Posavja. Osrednjo turistično prireditev v regiji spremljajo še GASTexpo – Sejmi okusov v organizaciji Primorskega sejma. Obiskovalci tako obiščejo dva sejma z eno vstopnico. Skupaj se v sedmih dvoranah Gospodarskega razstavišča predstavlja prek 500 ponudnikov, ki na turističnem sejmu prihajajo iz 13 držav. Njihovo ponudbo zaznamujejo naslednji poudarki: gastronomski turizem, kamping in karavaning, kulturni turizem, aktivni turizem in trajnostna Slovenija.

Ponudbo razstavljavcev spremlja bogat in raznolik spremljevalni program z okroglimi mizami, novinarskimi konferencami, posveti, potopisnimi predavanji idr.


SPREMLJEVALNI PROGRAM 31. ALPE-ADRIA

Vabljeni, da si dogodke s področja gastronomskega turizma v luči naziva Slovenija, evropska gastronomska destinacija 2021 ter spremljevalni program sejma v celoti ogledate TUKAJ.

KAMPING IN KARAVANING

Na sejmu sodeluje kar devet prodajalcev počitniških vozil, ki v Stekleni dvorani, dodatno postavljeni montažni dvorani in na zunanji ploščadi predstavljajo prek 30 novih in rabljenih vozil. Poseben poudarek je na ponudbi predelanih kombijev oz. vanov, ki so v zadnjih letih še posebej priljubljeni. Letošnja novost je nakup in prodajo – rabljenih počitniških vozil, ki so v lasti podjetij ali fizičnih oseb. Vabljeni še na posvet o razvoju avtodomarskega turizma v Sloveniji v sredo, 29. januarja, dopoldne.

10. LET SEJEMSKE NAGRADE JAKOB

Na slovesnem odprtju bo letos že desetič podelitev Jakoba – sejemske nagrado za kakovost in odličnost v turizmu. Tokrat jo na temo inovativnih pristopov na gradovih in dvorcih prejmejo Gradovi Posavja. »Gradovi Posavja iščejo svoje nove identitete in razvijajo stik z lokalnim in regionalnim kulturnim okoljem,« je zapisala komisija za izbor nagrade pod vodstvom predsednika dr. Janeza Bogataja. Vabljeni na predstavitev Gradov Posavja v petek popoldne v dvorano Urška 2.

Ob jubileju nagrade, ki je ime dobila po prvem turistu, popotniku – romarju Jakobu, so uvedli še nekaj novosti. Komisija odslej uvrsti v ožji izbor do pet programov. Letos so to: Strokovni ogled gradu Raka, Grad Podsreda – včeraj, danes, jutri, Kjer zgodovina oživi – Blejski grad, Dvorec Trebnik med preteklostjo in sedanjostjo in Gradovi Posavja, ki so za področje inovativne turistične vsebine in programov v gradovih in dvorcih 2020 prejeli tudi naziv ambasador.

14. MEDNARODNI SEJMI OKUSOV GASTexpo & SLADOLED

Na že 14. mednarodnih strokovnih Sejmih okusov GASTexpo & Sladoled se bodo predstavili najnovejši trendi v gastronomiji in tehnološke inovacije ter zarisali nove smernice v gostinstvu in hotelirstvu. Na enem mestu bodo združili 8 Ho-Re-Ca področij – Gastronomija, Pijača, Kava, Slaščičarstvo, Pekarstvo, Sladoled, Vino in Gostinsko – Hotelska oprema.

Delavnice pokrivajo široko kulinarično področje – od šole peke pice, slaščičarskih in pekarskih delavnic, izdelave različnih živil z uporabo profesionalne opreme do priprave koktejlov, kave, piva in delavnic Latte Art & Barista. Večina delavnic je popolnoma brezplačnih, udeleži pa se jih lahko vsak, ki se navdušuje nad kulinariko – profesionalno ali ljubiteljsko.


Štiridnevno dogajanje bodo še dodatno popestrila tekmovanja – tudi tokrat se bodo najboljši kulinarični ustvarjalci pomerili v pripravi pizze, mešanju barskih pijač, izdelavi sladoled in umetnosti risanja na kavne mlečne kreme. Na sejmu je posebno mesto rezervirano tudi za najboljše poznavalce piva in njihove butične pivovarne, ki se potegujejo za naziv GASTexpo pivo leta.

Sejma sta odprta od srede do sobote, od 10. do 19. ure. 
Vsak obiskovalec prejme ob vstopu na sejmišče sejemski katalog ODDIH, prilogo Dnevnika.
Prelistajte ga TUKAJ.