Kamin

Začutite toplino ognja v objemu svojega doma

Z.F.
1. 1. 2020, 13.01
Deli članek:

Kot v davnini je tudi danes kurjenje ognja še vedno prijeten obred; toplota, ki jo daje les, se ne da primerjati z nobeno drugo toploto, opazovanje ognja pa ima poseben čar. Si želite toploto ognja vnesti v svoj dom? Kaj potrebujete?

Dreamstime
Kamin omogoča veliko svobode pri izdelavi. Potrebujemo le kaminski vložek, ki ga obdamo s kaminsko oblogo po izbiri.

Najpomembnejše, kar moramo upoštevati pri načrtovanju postavitve kamina, je tloris prostora, funkcionalnost kamina in življenjske navade stanovalcev. Odgovorimo si tudi na vprašanje, kaj pravzaprav lahko počnemo s kaminom.

Okras prostora ali ogrevanje?

Cenovno najugodnejše so kaminske peči. Povprečna toplotna moč je med 6 in 10 kW, zadostujejo za od 50 do 60 kvadratnih metrov velik prostor. Če je kaminska peč opremljena s hranilnikom vode ali ventilatorskim sistemom, jo lahko uporabite tudi za etažno ali talno ogrevanje.

Če želimo, da nam polepša večere in dodatno ogreje dnevni prostor, lahko izbiramo med odprtim kaminom in manjšo pečjo na drva, še posebej če nam je všeč nalaganje polen na ogenj. Če pa želimo poleg glavnega ogrevati še druge prostore, je prava izbira toplozračni oziroma toplovodni kamin ali kaminska peč. Vendar pa ob današnjem tempu življenja marsikdo pomisli na neprestano nalaganje drv, da vzdržujemo ogenj, in na hladen dom zjutraj ali ko se vrnemo domov. Če se želimo ogrevati izključno s kaminsko pečjo, je najboljša izbira peč na pelete. Njena prednost je v tem, da je (razen začetnega polnjenja) uporaba peči povsem samodejna. Tovrstne peči omogočajo redno in optimalno nadzorovano moč ogrevanja s povprečno avtonomijo delovanja od dva do štiri dni.

Kaminska peč ali kamin?

Ker marsikdo, ki se prvič srečuje s kamini in pečmi, ne pozna razlike, vam nekaj ključnih razlik ponujamo mi.

Ogrevalna moč toplozračnih zaprtih kaminov je med 7 in 17 kW, izkoristek pa okoli 75-odstoten, kar omogoča ogrevanje do 250 kubičnih metrov velikih prostorov. Če je prostor velik in visok, je idealna postavitev kamina na sredini prostora.

Kaminske peči so prostostoječa ogrevalna telesa. Sem spadajo peči na drva in na lesne brikete. Peči imajo oblogo iz kamna, keramike ali pločevine, na voljo v različnih barvah. Omogočajo ogrevanje osnovnega prostora, z vgradnjo ventilatorskega sistema (pri pečeh na pelete serijsko, pri pečeh na drva opcijsko) pa je z razvodom toplega zraka možno ogrevati tudi druge prostore. Obstajajo tudi peči, ki imajo vgrajen vodni register, kar omogoča, da je s povezavo na sistem centralnega ogrevanja ogrevano celotno stanovanje. Kamin kot vgradni element pa nam omogoča več svobode pri izdelavi finalnih kaminskih oblog.

Pester izbor velikosti, oblik, funkcij in tehnik nam omogoča, da je kamin oblikovan popolnoma individualno. Za kamin torej potrebujemo kaminski vložek, ki ga obdamo s kaminsko oblogo po izbiri.