VSESTRANSKA REŠITEV, NE ODPADEK

Očistite posodo in obogatite kompost

Z.F.
16. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Kavna usedlina, ki po tem, ko ste si privoščili priljubljeno poživljajočo pijačo, po navadi roma v smeti, je bolj uporabna, kot ste si morda mislili. Uporabna je pri čiščenju, v kozmetiki pa tudi na vrtu.

Dreamstime
Uporabite jo na vrtu, v gospodinjstvu, kozmetiki in še kje ...

Verjetno ste že slišali za številne koristne pripravke, pri pripravi katerih vam bo v veliko pomoč prav kavna usedlina, a ljudje zaradi prenasičenosti z informacijami velikokrat na koristne in uporabne nasvete pozabimo. Prav tako pa prehitro posežemo po alternativnih in že pripravljenih rešitvah, čeprav ni nujno, da so dobre. Spoznajte še nekaj koristi zmletih kavnih zrnc.

Preženite mravlje, ščurke in druge insekte

Če je kavni napitek za mnoge nekaj, brez česar ne gre, je za žuželke nekaj, česar ne marajo. Kavno usedlino lahko izkoristite za boj proti nadležnim mravljam, ki v  tem času silijo v stanovanja. Nasujte jo po tistih površinah, kjer se po navadi najprej pojavijo. Pregnali boste tudi ščurke, ki sicer v tem obdobju radi zaidejo v hišo, predvsem v kletne prostore. Nekaj kavne usedline nastavite na okenske police in ob garažna vrata, od vstopa jih bo odvrnil že vonj. Strokovnjaki s teksaške univerze so potrdili, da samice komarjev ne želijo odlagati jajčec v vodo, ki ji je primešana kavna usedlina, saj se ličinke v taki vodi razvijejo v precej manjšem številu in z mutacijami. Vrtni strokovnjaki pa svetujejo tudi, da s kavno usedlino posujete gredice, ki jih radi napadajo polži in uši, ter površine, ki jih mačke in psi uporabljajo za stranišče. Tako se jim bodo izognili v velikem loku.

Obogatite kompost

Če imate na vrtu kompostnik, v katerega poleg vej, pokošene trave in ovenelih rož spadajo tudi biološki ostanki iz kuhinje, vanj nikar ne pozabite dodajati kavne usedline. To še posebej ljubijo deževniki, ki imajo pri razkroju odpadkov in nastanku dobrega komposta še kako pomembno vlogo. Kava prav tako pohitri razgradnjo nekaterih organskih spojin, obenem pa zemljo obogati s številnimi minerali. Nekaj kavne usedline pa lahko dodate lončnicam, saj bo poskrbela za dušik. A pazite, da izberete rastline, ki uživajo v kisli prsti.

Očistite posodo iz nerjavečega jekla

Če želimo posodi iz nerjavečega jekla povrniti sijaj in odstraniti trdovratne madeže, je kavna usedlina odlično sredstvo. Nekaj usedline nanesite na krpo in z njo podrgnite po madežih. Abrazivne lastnosti bodo pripomogle k hitremu in varnemu čiščenju. Uporabite jo lahko tudi za čiščenje ponev in emajlirane posode.