Gospodinjski triki

Z mikrovalovno pečico do uporabnih rešitev

Zoran Franc
27. 4. 2019, 10.02
Deli članek:

Mikrovalovna pečica je skorajda obvezen kuhinjski pripomoček vsakega gospodinjstva. Čeprav jo v osnovi uporabljamo za pogrevanje hrane in pijače, pa je uporabna tudi za druge trike.

Dreamstime
Mikrovalovno pečico lahko uporabite tudi za dezinfekcijo kuhinjskih pripomočkov.

Skoraj težko si predstavljamo, da bi lahko mikrovalovno pečico uporabili še za kaj drugega kot za segrevanje hrane in napitkov, že funkciji za peko oziroma žar precej redko uporabljamo. A jo lahko učinkovito izkoristimo tudi za druge namene. Preverite.

Če želite iz citrusov izžeti več soka, uporabite naslednji trik. Položite citruse za 20 sekund v mikrovalovno pečico, jih povaljajte, prerežite in iztisnite sok. 

Dezinficirajte

Mikrovalovno pečico lahko uporabite za dezinfekcijo gobice in krpe za pomivanje ali deske za rezanje. Sicer ne gre pozabiti, da je treba gobico vsaj enkrat na mesec zamenjati z novo, saj začne sčasoma razpadati, vanjo se zažrejo nevarne bakterije in iz nje se začne širiti neprijeten vonj, a včasih, ko je še razmeroma nova, kljub temu zaudarja. Tedaj uporabite naslednji trik. Gobico namočite v vodo, v katero ste dodali kis, posodo postavite v mikrovalovno pečico in ter to prižgite za minuto. Vonj bo izginil pa tudi krpa oziroma gobica bo dezinficirana. Enako lahko storite z desko za rezanje in drugimi kuhinjskimi predmeti.

Sicer so kokice za pripravo v mikrovalovni pečici okusne, a domače bodo precej bolj zdrave. Vsujte pol skodelice kokic v plastično posodo, dodajte žlico oljčnega olja ali masla in sol, pokrijte ter pecite štiri minute. 

Kristaliziran med

Pravi med kristalizira in kristalčki so pokazatelj čistosti medu oziroma, da mu niso dodali vode in drugih primesi. A kristaliziran med je težko namazati na kruh ali z njim preliti ovsene kosmiče. Ker radiatorji ne grejejo več s polno močjo, pa bomo precej dolgo čakali, da se bo med dovolj stopil na ta način. Postavite kozarec z medom v mikrovalovno pečico in ga segrevajte 30 sekund pri srednji jakosti. Lahko pa ga za dan ali dva postavite na okensko polico, da ga segreje sonce, ki je te dni že precej močno.

Pospešite namakanje

Stročnice je dobro večer pred pripravo namočiti, saj se tako hitreje skuhajo, s tem postopkom pa tudi iz njih izločimo hranila, ki povzročajo napihovanje in druge prebavne težave. Če ste stročnice večer pred pripravo pozabili namočiti, si lahko pomagate z mikrovalovno pečico, ki bo postopek pospešila. Fižol nasujte v posodo, dodajte žlico sode bikarbone in prilijte toliko vode, da prekrije ves fižol. Grejte pri najvišji temperaturi 10 minut, nato pa pustite še 40 minut. Potem skuhajte kot po navadi.