V VEDNOST

Prepoznajte pasti lačnih trgovcev

Z.F.
25. 4. 2019, 19.55
Deli članek:

Zagotovo že veste, da želijo trgovci z določenimi triki dodatno pritegniti vašo pozornost in tako iz vaših žepov izvabiti še kak evro več. Prepoznajte pasti, ki vas zmeraj znova zvabijo v skušnjavo.

Dreamstime
Izdelki v višini oči imajo po navadi najvišjo ceno in zgolj srednjo kakovost.

Tudi če trgovino obiskujete z lističem potrebščin, se zagotovo na njem poleg zapisanih stvari znajde še kopica drugih stvari in sestavin, ki jih ne potrebujete. Kaj vpliva na vaše odločitve in kdaj obiskovati trgovino, če ne marate gneče?

Skladnost med kakovostjo in ceno

Izdelki, ki imajo dobro razmerje med kakovostjo in ceno, se le redko znajdejo na policah v višini vaših oči. Na to mesto so po navadi postavljeni izdelki nekoliko višjega cenovnega razreda, a ni nujno, da tudi boljše kakovosti. Zato zmeraj preverite tudi, kaj je bolj pri tleh in bolj pri stropu prodajnih polic. Velikokrat boste tam našli izdelke zelo podobne kakovosti po bistveno nižji ceni. A tukaj obstaja še ena past. Izdelki, namenjeni otrokom, bodo postavljeni na nižje police. Tako jih bodo otroci lažje dosegli, vam pa otežili nakup in poskrbeli za pregovarjanje z njimi.

Živila z daljšim rokom trajanja

Izdelkov z daljšim rokom trajanja nikoli ne boste našli v prvih vrstah. Trgovci namreč blago skladiščijo po roku uporabnosti, torej je v prvih vrstah zmeraj blago z najkrajšim rokom uporabe. Tako namreč preprečijo odpise pošiljk in hrane ter tudi pretek roka. Zato vam pri izbiri sadja in zelenjave svetujemo, da izberete tiste pridelke, ki se skrivajo bolj zadaj, saj so bolj sveži.

Eksotično sadje in zelenjava

Ta živila so na trgovinskih policah precej dlje kot lokalni pridelki, saj je povpraševanje po njih manjše. Podobno je s sadjem in zelenjavo, ki ju prodajajo izven sezone. Strokovnjaki opozarjajo, da sta takšna zelenjava in sadje skoraj zmeraj močno obdelana s pesticidi in umetno hlajena, kar zagotavlja daljšo obstojnost.