Preden se lotite gradnje, prenove ali dozidave

Na črno se ne izplača: po gradbeno dovoljenje že za vrtno lopo

Zoran Franc
29. 3. 2019, 18.45
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 08.53
Deli članek:

Pomlad je tisti čas, ko razmišljamo o prenovah, spremembah in preureditvah svojega doma. Razmišljate o dograditvi, postavitvi nove vrtne lope, bazena?

Dreamstime
Tudi nezahtevni projekti, garaža, nadstrešek, drvarnica, lopa in zimski vrt, potrebujejo gradbeno dovoljenje.

Če smo lahko nekoč zidali in gradili vsevprek, danes žal ni več tako. Seveda lahko določene objekte še vedno postavite brez gradbenega dovoljenja, a če želite zgraditi določen pomožni objekt, razširiti ali preoblikovati obstoječo stavbo, pa se najprej odpravite po gradbeno dovoljenje. Če gradbenega dovoljenja ne boste pridobili, gre za črno gradnjo, ki se danes ne izplača več. Denarne kazni za posamezne vrste nedovoljenih gradenj so po Zakonu o graditvi objektov naslednje: nelegalna gradnja za posameznike od 417 do 1252 evrov, neskladna gradnja od 209 do 835 evrov, nevarna gradnja od 209 do 835 evrov in nelegalni kop od 626 do 1878 evrov. Zneski za pravne osebe so neprimerljivo višji.

Kdaj po dovoljenje?

Gradbeno dovoljenje potrebujete za zahtevne objekte. To so stanovanjska hiša, večja rekonstrukcija in prenova stanovanjske hiše ter postavitev bazena. Gradbeno dovoljenje morate pridobiti tudi za nezahtevne objekte. Pri teh je pridobivanje praviloma krajše in preprostejše ter tudi cenejše. A obvezno. Med nezahtevne objekte spadajo garaža, nadstrešek, drvarnica, lopa, zimski vrt, fitnes, savna, ograja, ki je višja od dveh metrov, in podporni zidovi do 1,5 metra višinske razlike.

Kdaj ga ne potrebujete?

Gradbenega dovoljenja ne boste potrebovali, kadar se boste odločili za gradnjo enostavnih objektov. To so objekti za lastne potrebe, stavbe, manjše od 30 kvadratnih metrov, bazeni, ki imajo prostornino manjšo od 60 kubičnih metrov, pomožni javni objekti do površine 40 kvadratnih metrov, ograje do višine dveh metrov in podporni zidovi do višine pol metra. Tudi za rušenje ali odstranitev obstoječe stavbe po novem gradbenega dovoljenja ne potrebujete več, morate pa prijaviti začetek investicije. Zahtevo za izdajo v primerih, ko ga potrebujete, pa mora vložiti investitor ali njegov pooblaščenec.

Kdaj je legalno?

Gradnja je legalna, ko pristojni organ izda dokumentacijo, z upoštevanjem gradbenih pogojev, ki jih predpiše.