Pust

Cene slastnih krofov se v času pusta znižajo

Žiga Kariž
2. 3. 2019, 07.30
Deli članek:

Tudi letos bomo Slovenci v času pusta pojedli več milijonov krofov, ki se bodo te dni pekli noč in dan. Naredili smo kratek pregled ponudbe.

Foto: Svet24
Imate tudi vi svoj recept za krofe?

V pustnem času se cene krofov znižajo. 80-100 gramske krofe bodo največji trgovci tako prodajali v cenovnem razponu med 0,27 in 50 centov. Številka 2 milijona krofov nameravajo prodati v Mercatorjevih trgovinah.

Okusi so različni in med krofi ima vsak svojega favorita. Nekateri prisegajo na domačo peko, drugi imajo svojo najljubšo slaščičarno, tretji bodo gledali zgolj na ceno. Naredili smo krajši pregled ponudbe. Urška Strnad iz Gostinskega podjetja Trojane nam je povedala, da bodo v pustnem času, torej od četrtka do torka, spekli in prodali 100 tisoč krofov. Kot nam je razložila, ima njihov krof med 180 in 200 gramov, v njem pa je 27 gramov oziroma ena velika žilca marmelade. Recept za njihov krof je nespremenjen že od leta 1961. »Res pa je, da se spreminjajo sestavine in razmere, v katerih nastajajo krofi,« nam je razložila Urška. Cena za njihov marmeladni krof je 1,3 evra, krof s čokoladnim prelivom in vanilijevim polnilom pa 1,4 evra. V pustnem času bodo pekli in prodajali krofe dobesedno dan in noč, saj bodo že v petek prodajalno odprli ob tretji uri zjutraj, v soboto pa bodo delali kar vseh 24 ur.

Osebni arhiv
Slovenci smo veliki jedci krofov.

Delajo jih ročno

Od kod izvirajo krofi? Recept za krofe naj bi sestavila pekovka Cecilija Krapf leta 1690. A prvi zapisi o krofu podobnih slaščicah se na Dunaju pojavijo že v 13. stoletju, zasledili pa so jih celo pri Rimljanih. 

Na tradicijo prisegajo tudi v slaščičarni Rašica, v ljubljanskih Črnučah, ki si je med Ljubljančani prav zaradi krofov pridobila že kar kultni status. Kot nam je povedala gospa Irena, jih pečejo po 40 let starem družinskem receptu. Običajno so jih pekli le v pustnem času, zaradi velikega povpraševanja pa so jih tokrat začeli cvreti že oktobra, pri njih pa bo dišalo vse do aprila. Cena marmeladnega krofa je 1,3 evra, čokoladnega z vanilijevim polnilom pa 1,6 evra. Kot pravi gospa Irena, so vsi krofi izdelani ročno, tako da nimajo popolnoma enake teže. Posebej za nas so enega položili na tehtnico in ta je pokazala 150 gramov. Računajo, da bodo v pustnem času prodali okoli 2000 krofov ali več. »Prodamo jih, kolikor jih naredimo. Naredimo pa jih, kolikor zmoremo. Vsak dan začnemo delati ob četrti uri zjutraj in dokler ne zapremo vrat slaščičarne.«

Tudi veganski

V slaščičarni Sameja v Ljubljani so znani po veganskih krofih. Kot nam pove lastnica Neli, so jih lani prodali med osem in devet tisoč, letos pričakujejo, da bo števila še višja, nekje med 10 in 11 tisoč. Veganske krofe delajo tako iz navadne kot iz pirine polnozrnate moke, oblite s čokalodo, polnjene z marmelado, vanilijevim polnilom ali čokoladno kremo valsoia. Cena za običajen veganski krof je en evro, za čokoladnega 1,3 evra, krof iz pirine moke stane 1,5 evra. Razlika med veganskim in običajnim krofom je v tem, da pri pripravi ne uporabljajo jajc in kravjega mleka. Slednjega nadomestijo s kokosovim ali riževim mlekom.

Facebook
Veganski krofi. Opazite razliko?

Dva milijona krofov

V Mercatorju v času okoli pusta prodajo tudi do dva milijona krofov. Trenutna cena krofa je 0,98 evra (to je redna cena in velja vse leto), ob nakupu štirih krofov je akcijska cena za krof 0,49 evra, za različne vrste, gramature in pakiranja pa so cene različne. Prodajo največ 80-gramskih krofov z marmelado. V ponudbi pa imajo tudi krofe s čokoladnim ali vaniljevim polnilom, ki se prodajajo postreženi ali pakirani. Kot pravijo, se zelo dobro prodajajo tudi pakirani krofi. V Lidlu se ponašajo s krofi z mareličnim polnilom, ki so prejeli zlato priznanje kakovosti GZS. Cena krofa je 0,39 evra, pripravili pa so tudi posebno ponudbo, v kateri ponujajo štiri krofe za 1,09 evra. Opažajo, da se največ krofov proda v tednu pred pustom in v tednu, ko je pust. Njihov dobavitelj krofov je podjetje Mlinotest.