Zanimivosti

Tiha ubijalka zdravja in hiš

Zoran Franc
28. 2. 2019, 21.00
Deli članek:

So se v vaše stanovanje naselile črne zaplate plesni? Takšni prostori so nevarni za zdravje, zato se je treba težave lotiti celostno in jo sanirati takoj.

Dreamstime
plesen na zidu.jpg

Če se je tudi v vašem stanovanju pojavila ta grda nadloga, topli zimski dnevi že omogočajo, da jo odpravite. A težave se je treba lotiti sistematično. Najprej odkrijte vzrok, zakaj plesen sploh nastaja, in nato preprečite, da bi se še kdaj pojavila. Morda se težava skriva v izolaciji, slabih oknih ali vratih, morda je težava v ogrevanju ali načinu prezračevanja …

Eterično olje čajevca

Med izjemno učinkovitimi je eterično olje čajevca. To ima poleg aktibakterijskih in protivirusnih tudi odlične antifungicidne lastnosti. Svetujemo vam, da v razpršilki pomešate dve žlici in pol eteričnega olja s štirimi decilitri vode. Steno najprej dobro očistite in pobrusite, nato pa popršite z mešanico, pustite, da se dobro posuši, in postopek ponovite. Po potrebi steno še enkrat dobro zdrgnite, nato pa prebelite.

Kis in soda bikarbona

Odlično dezinfekcijsko sredstvo, ki ga lahko uporabite za čiščenje trdovratnih madežev v svoji kopalnici in v gospodinjstvu, bo prav tako z lahkoto pometlo s plesnijo. V plastični posodi zmešajte enako količino kisa in vode, nato pa dodajte toliko sode bikarbone, da nastane gosta pasta. Steno predhodno dobro zdrgnite, nato pasto nanesite na prizadeto območje. Pustite, da se posuši, površino obrišite in postopek po potrebi ponovite.

Dreamstime
olje čajevca

Varekina

V boju proti plesni na zidovih je odlična tudi varikina ali kakšno drugo belilo za tekstil. Popršite ga po predelih, kjer se je pojavila plesen, in pustite delovati vsaj osem ur. Po potrebi postopek ponovite. Pazite, da ne boste popršili preveč, saj bodo kapljice, ki bodo polzele po steni, za seboj pustile grde črne lise. Lahko si pomagate tudi s kosmom vate, ki ga prelijete z belilom in nato z njim tapkate po zaplatah plesni.

Redno prezračevanje

Priporočljivo je, da stanovanje vsaj trikrat dnevno prezračite za pet minut. Svetujemo vam, da vrata in okna odprete na stežaj, saj se bo le tako zrak v celoti zamenjal.